Haber: Belgizar Abiri Şimşek

6 Şubat depremlerinde büyük hasar alan Malatya’da aylar geçmesine rağmen kentte düzene giren elle tutulur bir şey hala yok. Vatandaşları çadırdan konteynere geçirerek barınma sorununa bir nebze de olsa çözüm üreten idare; esnaflar için o kadar da hızlı hareket edemedi. Kura yöntemiyle dağıtılan iş yerlerinden sorumlu ilgili birim, konteynerleri esnafa dağıtırken, anahtarlarını teslim etmedi. Konteynere fiziken kavuşan esnafın, anahtarla mücadelesi işte burada başladı…

WhatsApp Image 2023-07-05 at 09.40.04 (1)


ÇİLİNGİRLERE GÜN DOĞDU


Kura ile esnaflara verilen geçici iş yerlerinin nedense anahtarı teslim edilmedi. Çilingir yardımıyla açtırılan geçici iş yeri konteynerlerinin esnafa maliyeti 300 TL’yi buldu.

WhatsApp Image 2023-07-05 at 09.40.06


“ANAHTAR VARKEN NEDEN ÇİLİNGİR ÇAĞIRALIM?”


Matbaacı olan Kenan Kayla geçici iş yeri adı altında sunulan konteyner dışında destek alamadıklarını kaydederek sözü ‘kayıp’ anahtarlara getirdi. Kayla, “Bize kurada konteyner çıktı. Oraya gittiğimizde anahtarlarımızı almak için muhatap bulamadık. Anahtar için Esnaf Kefalet Odası’na gittik ama çözüm bulamadık. Onlar bize kilidi, kırıp değiştirmemizi söylediler. Ama kendi anahtarımız varken neden çilingir çağıralım?” diye sordu.


Konu hakkında açıklama yapan Attarlar Odası Başkanı Sinan Cavlak, dağıtımların yapılmaya başlandığı andan itibaren anahtarla ilgili problemin olduğuna dikkat çekti. Cavlak, “Tecde bölgesinde kura çekimi sonrasında bir süre bekledik. Birkaç dışında sorunsuzca anahtarlar doğru şekilde esnafımıza dağıtıldı. Ancak bu son kuralarda Kuyuönü, Fatih Lisesi karşısı ve Çat Yol kümelenmesinde dağıtılan konteynerlerin anahtarları tarafımıza teslim edilmedi. Esnafımızın malzemeleri ortada bir an önce götürüp oraya koymak istiyor. Elektrikler bir taraftan çekiliyor, gecikmeler oluyor, bunu anlayışla karşılıyoruz ama bir anahtarın teslim edilemiyor olması ciddi anlamda problem” dedi.


Çilingirle kapı açmanın esnafa 300-350 lira masraf çıkardığını kaydeden Cavlak, esnaf odalar birliğine, ticaret odasına, valiliğe ilgi tüm birimlere anahtarları sorduklarını ama elle tutulur bir cevap alamadıklarını söyledi.


O KAYIP ANAHTARLAR, BU KOMİSYONDA MI?


Malatya Vali Yardımcısı Reşit Özer Özdemir başkanlığında kurulan Geçici İşyerleri Oluşturulması Komisyonu’nun üyelerinden birinde. Komisyon üyeleri ise şöyle:
-Ticaret İl Müdürlüğü
-Fırat Kalkınma Ajansı
-Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü
-MESOB
-TSO
-Ticaret Borsası
-Büyükşehir Belediyesi