Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, ekonomik kriz nedeninin konut satışlarına etkisiyle ilgili açıklama yaptı. 2022 Ocak ayından itibaren büyük durgunluk olmasına rağmen ev fiyatlarının yükseldiğini kaydeden Özgül, son 1-2 aydır stabil bir seyir olduğunu kaydetti. Özgül, şöyle konuştu:

"KONUT SATIŞI DÜŞTÜ"

"Fazla bir artış olmadı ama satışlar yok. Bunun en büyük sebebi de alım gücü kısıtlı. Malatya’da 600 ila 800 bin TL arasında daire beklentisi var. 800 bin TL’nin üzerindeki daireler satılmıyor. Satılsa da çok az. Geçen yıl ila bu yıl arasında daire satışlarında yüzde 60 azalma var. Bu da insanların alım güçlerinin yetersiz olmasından kaynaklanıyor.”

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kredi faizleriyle ilgili yaptığı açıklama sonrası konut satışlarında bir hareketlenmenin olmasını beklediklerini dile getiren Özgül, kredi faizlerinin 1’in altına çekilmesi halinde yılbaşından sonra hareketliliğin olacağını kaydetti.

"İNŞAAT SEKTÖRÜNDE MALİYETLERİN YÜKSELMESİ, KONUT FİYATLARIN ARTIRDI"

Özgül, inşaat sektöründe maliyetlerin çok yükseldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Zaten fiyatlara yansımasının en büyük sebebi bu. Bir inşatta metrekare maliyetinin 10 bin lira civarı olduğu söyleniyor. 100 metrekarelik bir dairenin maliyesi bir milyon lira tutuyor. Buna müteahhit firma ister istemez kar marjını da üzerine koyacak. Yüzde 20-30 üzerine koyduğunda bir daire bir milyon 200, bir milyon 300 bin TL’ye geliyor. Bu rakamın altına düşmesi de mümkün değil. Maliyetin altında kimse konut satmaz. Ancak insanların alım gücü yükseltilirse daire satışı gerçekleşir. Burada müteahhit firmalara da büyük görev düşüyor. Kar marjlarını biraz daha aşağıya çekmeleri gerekiyor. Bazı firmalar yüzde 50-60 kar marjı koyuyor. Yılbaşından itibaren kredi faizleri düşünce konut satışlarının hareketlenmesi isteniyorsa, fiyatları yükseltmemeleri gerekiyor."

"SIFIR DAİRE FİYATI ARTINCA İKİNCİ EL DAİRELERİN FİYATLARI DA ARTTI"

Sıfır binaların fiyatlarının yükselmesinin ardından ikinci el daire fiyatlarının da yukarıya doğru çıktığını ifade eden Özgül, "30 yıllık dairesi olan bir kişi bu daireyi satıp yeni bir daire almak istiyor. Yeni dairenin fiyatı 1,5 milyon lira olunca, kendi dairesini satarken de ona yakın bir rakam istiyor. Müşterisi çıkıyor, ev satılıyor. Bazen ödeme kolaylığı sağlanıyor, bazen kredi kullanılıyor ve ev alıyorlar" dedi. Özgül, 2022 yılının başında kiralarda yüksek artışların olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Kira artışı da son 2-3 aydır stabil hale geldi. Artık normalleşti. 2022 Ocak ayında bir kira için 3 bin, 3 bin 500 TL denildiğinde insanlar şaşırıyordu, şimdi alıştılar. Asgari ücrette artış olacak. Asgari ücrette artış olurken, kiraların da artmaması gerekiyor. Enflasyona göre de kira artışı yapılmamalıdır. Enflasyon 80-85, kira artışının yüzde 80-85 olması insafsızlıktır. Ev sahiplerinin de vicdanlı davranması gerekiyor."

"KİRACILAR 'OĞLUM GELECEK' BAHANESİNE KANMASIN"

Özgül, mülk sahiplerinin "Oğlum gelecek, akrabam oturacak" gibi bahanelerle kiracıları çıkarmak istemeleriyle ilgili ise “Bazı ev sahipleri uyanıklık yapıyor. Kirayı fazla artıramıyor, kanunen artırdığında da tatmin edici bir rakam olmadığı için ‘oğlum gelecek, kızım gelecek’ gibi bahaneler üretiyor. Bu bahanelerle kiracıyı çıkarmaya çalışıyor. Burada kiracılar, evi birinci derecede akraba haricinde kimseye kiraya vermeyeceğine dair taahhütname alsınlar. Eğer bunu yaparlarsa, ikinci ya da üçüncü kişiye kiraya verdiklerinde bunu kanuni bir yaptırımı olur. Bu bir suçtur. Kiracılar dikkatli olsunlar, ‘oğlum gelecek, kızım gelecek’ diyen mülk sahiplerine hemen inanıp evi boşaltmasınlar” bilgisini verdi.

"ASGARİ ÜCRET ARTARKEN KİRA FİYATLARINI DA ARTIRMAYIN"

Vatandaşları fırsatçılık yapmamaları konusunda uyaran Özgül, "Devletimiz, asgari ücretlinin alım gücünü yükseltmeye çalışıyor. Normal bir yaşam sürsün diye imkân tanırken, 2 bin lira olan bir kirayı asgari ücret zammından sonra 4-5 bin lira yapmanın bir anlamı yoktur. Burada vicdanlı davranmak gerekiyor" dedi.