Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunan yaklaşık 300 bin kişinin dışardaki yakınları, yaşanan deprem felaketinin ardından cezaevlerinde bulunanlara, İnfaz Kanunu’nun 14. Maddesi kapsamında mazeret izni verilmesi gerektiğini söylüyor.

Depremin ardından cezaevindeki mahkumlar ve aileleri arasında iletişim sorunları yaşandığına dikkat çeken mahkum yakınları, Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

PANDEMİ DÖNEMİNDE BENZERİ YAPILDI VE KORKULAN OLMADI
Mahkum yakınlarının kurduğu derneklerden biri olan Adil Yaşam Derneği, mahkum yakınları adına Adalet Bakanlığı’na başvurarak mazeret izni verilmesini istedi. 

Adil Yaşam Derneği Başkanı Haluk Çavuşoğlu, depremin ardından yaşanan iletişim sorunlarından dolayı hem mahkumların hem mahkum yakınlarının birbirlerinden haber alamadıklarına dikkat çekti. Devlete çağrıda bulunduklarını söyleyen Çavuşoğlu “Ülkemizde yaşanan deprem felaketinde vatandaşlar olarak seferber olduk. Resmi kurumlardan haber bekliyoruz. Ancak özellikle, cezaevlerinde mahkumlar ve aileleri arasında iletişim sorunu yaşanıyor; aileler cezaevlerine ulaşamıyor, mahkumlar ise ailelerinin akıbeti ile ilgili bilgi alamıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından pandemi döneminde, mahkumlara TCK maddelerinde ayrım yapılmaksızın, pandemi izni verilmiştir. Bugün yaşanan durumun Covid-19’dan bir farkı yoktur. Üç yıldır izinde olan mahkumların suça karışmaması, topluma kazandırılmış olması, korkulanın olmayacağını göstermiştir. 1939 Erzincan depreminde, mahkumlara izin verilip enkaz çalışmalarına katılıp, yapmış olduğu özverili çalışmalarından dolayı dönemin meclisinden özel af yasası çıkarıldı. 10 milyon mahkum ailesi adına, böylesine önemli günlerde acil eylem planı olarak, mahkumlara deprem izni verilmesini talep ediyoruz” dedi.

YASA ‘AFET DURUMUNDA İZİN VERİLEBİLİR’ DİYOR
5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 94. Maddesi anne, baba, eş, kardeş ve çocuğun ölümü ya da ağır hastalık durumunda mahkumlara mazeret izni verilmesini düzenliyor.

Maddede sayılan yakınlarından birisinin önemli ve ağır hastalık veya deprem, su baskını, yangın gibi felaketler nedeniyle, zarara uğradıklarının belgelendirilmesi koşuluyla mazeret izni verilebilmesi olanağı bulunmakla beraber bu durumda mazeret izninin kurum amirinin görüşü, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın önerisi ve Adalet Bakanlığı’nın onayıyla verilebileceği belirtiliyor.