BirGün'ün haberine göre; İzmir Karaburun Yaylaköy’de 30 bin zeytin ağacının bulunduğu alanda güneş enerji santralı (GES) panelleri yapılmak istenmesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Bilirkişi keşfinin yapıldığı tarihten yürütmeyi durdurma kararına kadar geçen sürede kaçak yapılan kesimler sonucunda yaklaşık 5 bin ağacın kesildiği öne sürüldü. 

Ağaçlar kesildikten sonra mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı gerekçesinde “Çevresel müdahalenin fiziken başlayacağı, bu durumun çevre ve bu çevrede yaşayanlar için telafisi güç zarara neden olacağı” ifadeleri yer aldı.

Köylülerin avukatı Cem Altıparmak, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararındaki gecikmenin binlerce zeytin ağacının kesilmesine neden olduğunu belirtti. Altıparmak, “Dava mayıs ayınca açıldı. Mahkeme ilk değerlendirmesine yürütmenin durdurulması ilişkin kararını keşif ve bilirkişi incelemesi yapılıp rapor alındıktan sonra vereceğini bildirdi. 15 Eylül’de keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Keşiften 15 gün sonra firmaya ait iş makinaları, zeytin ağaçlandırma sahasına girerek binlerce ağacı kesti. Bu durum üzerine Mahkemeye acilen yürütmenin durdurulması kararı vermesi için yazılı başvuruda bulunmamıza rağmen karar çıkmadı. Eylül ayından en nihayetinde yürütmeyi durdurma kararı verilen 26 Ocak 2024’e kadar 4 kez gerçekleşen yasa dışı kesimler sebebiyle kaybedilen ağaç sayısı 5 bini buldu” dedi.