Cumhuriyetin ilk döneminde elde edilen başarı ivmesinin, 1950 sonrasında sürdürülemediğine dikkat çeken Eğilmez, dünyadaki ve Güney Kore’deki kişi başına milli gelir ile Türkiye’yi karşılaştırdı. Güney Kore’nin büyük bir savaşın ardından ekonomik kalkınma ile geliştiğini, yüksek gelirli bir ülke hâline geldiğini söyleyen Eğilmez, ülkenin kişi başına düşen milli gelirinin 33 bin 147 dolar olduğunun altını çizdi. Türkiye’de ise bu miktar yalnızca 10 bin 655 dolar. Yani Güney Kore’nin üçte biri.

“SON BEŞ YIL, CUMHURİYET TARİHİNİN EN BAŞARISIZ BEŞ YILI”

Eğilmez, özellikle Başkanlık Sistemi’ne geçilen 2018 sonrasını ‘Cumhuriyet tarihinin en başarısız beş yılı’ olarak değerlendirdi ve “Bulgaristan ve Romanya bile bizi geçti” dedi.

Birçok grafik paylaşan Eğilmez, yazısının sonuç kısmında şu ifadelere yer verdi:

Cumhuriyet dönemi, ekonomi yönetiminde zaman zaman başarılı olmuşsa da bu başarı ivmesi sonraki dönemlerde Cumhuriyetin ilan edildiği tarihten 1950’lara kadar süren başarılı gidiş kadar süreklilik gösterememiştir. Dünya ve Kore ile olan kişi başına gelir karşılaştırması grafiği bunu açıkça göstermektedir.

Son beş yıl Cumhuriyet döneminin en başarısız beş yılıdır. Bizden çok geride başlayan Bulgaristan ve Romanya refah düzeyi olarak son beş yılda bizi geçmiştir. Her ne kadar Cumhuriyet döneminin son beş yılını en başarısız dönem olarak nitelendirsek de bu dönemi, geçmişin bütün sosyal, siyasal ve ekonomik birikimlerinin bir kenara bırakıldığı ve Cumhuriyet ideallarinin terk edildiği bir dönem olarak nitelediğimizde bu dönemi Cumhuriyet dönemine dâhil etmemizin doğru olup olmadığı konusu tartışmalı hale geliyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN