"LÖSEMİ BULAŞICI DEĞİLDİR"

LÖSEV Samsun İl Koordinatörü Muzaffer Gündüz, lösemi hastası çocuklara destek sağlamak için 24 yıl önce kurulan LÖSEV’in son 5 yılda artan kanser vakaları nedeniyle tüm kanser hastalarına ulaşmaya çalıştığını belirterek, “Farkındalık çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Toplumun kansere olan farkındalığını ve duyarlılığını artırarak daha bilinçli hayatlar yaşanmasını ve bu hastalığın da azaltılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Amacımız, löseminin bulaşıcı bir hastalık olmadığını da anlatmak” dedi.

Türkiye’de LÖSEV’e kayıtlı 67 bin aile, 6 milyon da LÖSEV gönüllüsü olduğunu söyleyen Gündüz, sözlerine şöyle devam etti:

“Samsun’da çocuklardan ve yetişkinlerden oluşan 700’e yakın kişiyle temas halindeyiz. Bu sayı her geçen gün artıyor. Çok büyük bir aileyiz. Tedavi süreçleri uzun olunca bütün üzüntüyü paylaşıyorsunuz ve artık aile oluyorsunuz. Bu süreçte sosyalleşmek ve yalnız olmadıklarını bilmek çok önemli. Ailelere yönelik eğitimlerimiz de oluyor. Çocuklar iyileştikten sonra da bizimle duygusal bağı koparmıyor, etkinliklerimize katılmaya devam ediyor. Hatta onlar da diğer ailelere motivasyon sağlıyor. Cemil Başkan’ımız ve Atakum Belediyesi bize her konuda ciddi destek veriyorlar. Destek istediğimizde hiçbir zaman bizi kırmıyorlar. Hepsine teşekkür ediyoruz.”

"ERKEN TANI ÖNEMLİ"

Lösemide erken tanının önemine de dikkat çeken Gündüz, “Löseminin belirtilerinden birisi ayaklarda, kollarda morluklar olması. Anlamsız ağrılar, oyun oynamama isteği, halsizlik ve ateşlenmeler de yaşanır. Morluklar için ‘Bizim çocuk çok haylaz, koşarken her tarafını morartıyor’ denilir. Bu belirtiler olunca hiçbir şey de olmayabilir ama takip etmekte fayda var” diye konuştu.