Deprem Bölgesindeki enkaz kaldırma çalışmalarının başlaması, moloz yığınlarının rastgele alanlara boşaltılması, güvenli ve uygun şartların sağlanmaması yönündeki endişeleri de beraberinde getiriyor. Kanserojen bir mineral olup üretim maliyetinin de düşük olması nedeniyle endüstride geniş bir kullanım alanı bulunan asbest Türkiye’de gündemimize en son geçtiğimiz aylarda 600 ton asbest barındırdığı iddia edilen Brezilya donanmasına ait uçak gemisinin sökümü içinde gündeme girmişti. Depremdeki moloz yığının olası kanserojen tehlikesi endişe uyandırdı. Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) Başkanı Ezer konu hakkında açıklamalarda bulundu.

“DEPREM GİBİ KANSER DE AYNI ŞEKİLDE KAPIMIZI ÇALACAKTIR”

 LÖSEV Başkanı Dr. Üstün Ezer, 100 milyon ton molozun nereye döküleceğinin yönetiminin, asbest ve kanserojen yükü ölçümünün yapılması gerektiğine dikkati çekerek, “Daha 6 ay önce asbest yüklü, kanserojen dolu Brezilya ölüm gemisine karşı çıkanlar şimdi neden suskunlar? Moloz dağları artık onları ilgilendirmiyor mu? Bölgelerinden uzak diye mi yoksa hevesleri mi kalmadı?” diye sordu.

Erciyes Dağı büyüklüğünde moloz yığını oluşacağı yönündeki öngörüyü de hatırlatan Dr. Ezer, “Elbette ülkemizde Lösemi ve kanser hastalıklarının artmasını isteyen; ilaç firmaları, özel rant hastaneleri, ilaç araştırma/insanları denek yapan tüccarlar… Kansere ‘Dur’ diyeceğiz ve özellikle çocuklarımızı koruyacağız. Bugün bu paylaşıma burun kıvırıp, sessiz kalıp yüzünü dönenlerin, geçmişte deprem tehlikesine aldırmayanlardan farkı yoktur. Deprem nasıl geliyorum dedi ve geldiyse ne yazık ki Lösemi ve kanser de aynı şekilde kapımızı çalacaktır” ifadelerini kullandı.

AKCİĞER KANSERİNE NEDEN OLUYOR

Asbest maruziyeti akciğer ve zarı kanseri, gırtlak ve yumurtalık kanseri ile tozun akciğerlerde birikmesi ile akciğer dokusunda hasar gibi ölümcül sonuçlar yaratabilecek hastalıkların nedeni olduğunu tartışmasız ortaya konulmuştur. Karşı karşıya olduğumuz riske karşı devlet politikası haline getirilen herhangi bir yönetim anlayışının inşa edilemediği gözlenmektedir.