ZLİTEN (AA) - VELİD ABDULLAH - Libya'nın Zliten kentinde 5 asır önce inşa edilen ve ülkedeki ilmi kalkınma sürecinde önemli rol alan Esmeriye Zaviyesi, tahta levhalar üzerine yazma usulüyle hafız yetiştirme geleneğini devam ettiriyor.

Libya'nın başkenti Trablus'un 180 kilometre doğusunda yer alan Zliten, ilmi ve Kur'an-ı Kerim ezberleme çalışmalarının yapıldığı çok sayıda zaviyeye ev sahipliği yapıyor. Zliten'deki zaviyelerin en eskilerinden ve bilinenlerinden biri de Esmeriye.

Tarihi kaynaklara göre, Şeyh Abdusselam el-Esmer tarafından 1506'da inşa edilen zaviye, Kur'an-ı Kerim'i ezberlemek ve ilim öğrenmek için hem Libya hem de farklı ülkelerden gelen öğrencilerin ilgisine mazhar oluyor. Kuruluşundan bu yana birçok kez restore edilen zaviyenin, Osmanlılar döneminde de Trablus devleti yetkilileri aracılığıyla bakımı üstlenilmişti.

- "Libya'daki ilmi kalkınma sürecinde büyük rol oynadı"

Esmeriye Zaviyesi Belgeler, El Yazmaları ve Mirası Koruma Merkezi Fethi Salim ez-Zerkani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Esmeriye Zaviyesi, kurulduğu günden bu yana Zliten başta olmak üzere Libya'daki ilmi kalkınma sürecinde büyük rol oynadı." dedi.

Kurucusu Abdusselam El-Esmer'in ilim talebelerini etrafında topladığını, İslam dini ile lisan dersleri verdiğini söyleyen Zerkani, 20. yüzyılda ise Afrika ve Asya ülkelerinden gelen öğrencilerle zaviyenin daha genişlediğini ve kalkındığını ifade etti.

Zerkani, zaviyede bin kişinin ibadet edebileceği bir cami, bir ilim ve kültür kompleksi, kız ve erkek çocukların hafızlık çalışmalarını yapacakları kısım, dini ilimlerin verildiği bir enstitünün yanı sıra 7 bin kitabın yer aldığı bir halk kütüphanesi ile yayınevi, el yazmaları ve belgeler için özel bir merkezin olduğunu aktardı.

Zaviyede ayrıca şaban ayının 15'i, Mevlid Kandili, Kadir Gecesi ve aşure günü gibi dini gün ve gecelerin kutlandığını belirten Zerkani, Ramazan ve Kurban Bayramlarının ikinci günlerinde büyük bir şenlik düzenlendiğini dile getirdi.

Esmeriye Zaviyesi'nin inşa edildiği günden bu yana kurucusunun "Kur'an-ı Kerim ve dini derslerin okutulması" olan mesajını taşımaya devam ettiğini söyleyen Zerkani, bu yıl, Şeyh Esmeri'nin defnedildiği türbe ve caminin onarımının yanı sıra bir idare binasının inşasının gerçekleştiğini ifade etti.

- Zaviyeden mezun hafızlar uluslararası yarışmalarda birincilikler aldı

Libya'daki talebelerin yanı sıra zaviyeye ülke dışından da öğrencilerin gelmeye başladığı ifade ediliyor.

Asya ülkelerinden Endonezya ve Tayland başta olmak üzere yabancı öğrencilerin ağırlandığı zaviyeye Afrika ülkelerinden de çok sayıda talebenin akın ettiği görülüyor.

Zerkani, zaviyenin genişletilmesine veya gerekli restorasyon çalışmalarına katkı sağlamak isteyenlere kapılarının açık olduğunu belirtti.

Zaviyenin statüsünden dolayı Libya'dan ve yurt dışından gelen öğrencilerin sayısının arttığına işaret eden Zerkani, hafız olanların sayısında artış olduğunu ifade etti.

Zerkani, zaviyeden mezun olan hafızların uluslararası yarışmalara katıldığını; Dubai, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn'de birinci olduklarını aktardı.

- Tahta levhalara yazarak ezberleme tekniği kullanılıyor

Zaviyede görev yapan ve hafız yetiştiren imam-hatiplerden Muhammed Ali Derah, bu merkezin Libya içinden veya dışından İslami ilimler alanında ilim tahsil eden ve hafızlık yapan talebelerin uğrak yeri olduğunu belirtti.

Derah, 5 asırlık zaviyede yaklaşık 2 bin 500 Libyalı öğrencinin eğitim gördüğünü, Sudan, Çad, Endonezya, Tayland, Kamboçya ve Suriye gibi ülkelerden gelen yabancı uyruklu öğrencilerin sayısının ise 400 civarında olduğunu ve her geçen gün bu sayının arttığını ifade etti.

Zaviyede bir yıl içinde kız ve erkek öğrencilerden yaklaşık 200 hafız yetiştirildiğini aktaran Derah, şunları söyledi:

"Afrika'daki eğitim yollarından biri olan Kuran'ı Kerim'in tahta levhalara yazılarak ezberleme geleneği sürdürülüyor. Dersler sabah namazından önce başlıyor akşam namazı sonrasına kadar devam ediyor. Yazma, ezberleme, dinletme ve tekrar gibi çalışmalarla hafızlar yetiştiriliyor. Hafızlık eğitiminin yanı sıra zaviyede fıkıh, akaid, hadis, siyer ve diğer ilimler de tahsil ediliyor."

Zaviyenin İslam dünyasında ve Müslümanların kalbinde önemli bir yeri olduğunu ifade eden Derah, "Tunus'taki Zeytune Camisi, Mısır'daki El-Ezher Kurumu ve Fas'taki Karaviyyin Camisi'nden aşağı kalmayan bir öneme sahip olan zaviye, Afrika'da İslam'ın yayılmasına ve İslam kimliğinin korunmasına katkı sağladı." dedi.

- Yurt dışından gelen öğrenciler eğitimden memnun

Endonezya'dan İslami eğitim almak için buraya gelen öğrencilerden Muhammed el-Ekber, Esmeriye Zaviyesi'nin İslam dünyasında oldukça meşhur olduğunu dile getirdi.

Yaklaşık 3 yıldır eğitim aldığı bu merkezde İmam Nafi'nin Kalun rivayetine göre hafızlık yaptığını söyleyen Muhammed, "Burada takip edilen eğitim metodunu beğeniyorum. Özellikle hocalarımızın talebelerine gösterdiği ihtimam takdire şayan. Ayetlerin tahta levhalara yazılarak ezberletilmesi geleneğinin de iyi bir yöntem olduğunu düşünüyorum." dedi.

Çad'dan gelen 19 yaşındaki Mahzun Hasan Abdulbasıt ise iki yıl önce tedrisata başladığını, hafızlıkta yarıya kadar geldiğini söyledi.

Abdulbasıt, Çad'dan buraya çok sayıda kişinin eğitim almak için geldiğini ve 3 kuzeninin Esmeriyye Zaviyesi'nden mezun olduğunu ve bu nedenle burada hafızlık yapmayı tercih ettiğini kaydetti.

Sudanlı 12 yaşındaki Müeyyed Abide es-Sıddik de Esmeriye Zaviyesi'nde 6 yıldır ilim tahsil ettiğini ve şu an hafızlık çalıştığını ifade etti.

Esmeriye Zaviyesi'nde ramazan ayının girmesiyle hafızlık yapan öğrencilerin motive edilmesi ve uluslararası yarışmalara katılmak isteyen yetenekli öğrencilerin seçilmesi için Kuran-ı Kerim yarışmaları da düzenleniyor.