İSTANBUL (AA) - Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Şeyh Ahmed Nevvaf el-Ahmed es-Sabah başkanlığındaki yeni hükümete "reform" çağrısında bulundu.

Kuveyt'te yeni kabine üyeleri, başkentteki Beyan Sarayı'nda Veliaht Prens Sabah'ın huzurunda yemin etti.

Törende konuşan Veliaht Prens Sabah, yeni hükümetin önünde son derece önemli meseleler ve çeşitli dosyalar olduğunu belirtti.

Hükümeti, ülkenin ilerleyişine destek olacak "reformlar" için adımlar atmaya çağıran Veliaht Prens, yasaların herkes için uygulanması, hizmet sektörünün iyileştirilmesi, adam kayırmanın ve yolsuzluğun ortadan kaldırılması için takım ruhuyla çalışmaları gerektiğini ifade etti.

Sabah, ülkenin kalkınmasını sağlamak için yönetimin, hükümetin, meclisin ve halkın hep birlikte sorumlu olduğunu vurguladı.

Yeni kabine üyelerinin ülkenin ilerleyişine katkı sağlamaları için ellerinden gelen en büyük çabayı göstermeleri çağrısında bulunan Veliaht Prens, "Ülkenin inşasında, engelleri aşarak, zorluklarla yüzleşerek hedefleri gerçekleştirmek için hepimiz müttefikiz. Bu andan itibaren siz hem yetkili hem sorumlusunuz. Biz de sizi destekliyor, rehberlik ediyor ve sorumluluk veriyoruz." ifadesini kullandı.

Başbakan Sabah da yaptığı konuşmada, hükümetin, halkın "daha iyi yarınlar" umudunu ve beklentilerini gerçekleştirmek için toplumun tüm kesimleriyle işbirliği içinde olmaya gayret edeceğini söyledi.

Yeni hükümette Talal Halid el-Ahmed es-Sabah, Birinci Başbakan Yardımcısı, İçişleri ve Savunma Bakanı olarak; Salim Abdullah el-Cabir es-Sabah Dışişleri Bakanı olarak görevlendirildi.

Şeyh Ahmed Nevvaf el-Ahmed es-Sabah başkanlığında 14 bakandan oluşan yeni hükümetin kurulduğuna ilişkin Emirlik Kararnamesi dün yayımlanmıştı.

- Kuveyt'teki son parlamento seçiminin iptal süreci

Kuveyt Veliaht Prensi Sabah, "milletvekilleri arasındaki uyumsuzluk nedeniyle" Ağustos 2022'de parlamentoyu feshetmiş, ülkede Eylül 2022'de erken seçime gidilmişti.

Ancak Anayasa Mahkemesi, 19 Mart'ta, parlamentonun feshi kararının "hukuksuz" olduğu gerekçesiyle 2022'deki genel seçimin iptaline karar vermişti.

Yüksek mahkeme, parlamentonun bir önceki seçimde yani 2020'de seçilen üyelerle devamına hükmetmişti.