Yardım arayanlar, yardım talep edenler, kriz yönetimine ilişkin önemli bilgiler paylaşanlar ve krize yönelik fikir ve yorumlarını iletenler… Araştırmalar doğal afetlerin ardından yayılan yardım çağrılarının gürültünün arasında kaybolma riskiyle karşılaştığını gösteriyor ve kullanıcıların bu durumu aşmak için izleyebileceği adımları, geçmiş krizlerdeki paylaşımları değerlendirerek sıralıyor. 

Böyle anlarda zihnimizde büyüyen stresi ve belirsizliği giderebilmek için dikkatimizi verdiğimiz sosyal medyadaki paylaşımların arasında doğru bilgiye erişmek, desteğe ihtiyacı olanları görebilmek için paylaşım yaparken akılda tutulması gereken ipuçları: 

1. Krizle ilgili anahtar kelimeleri içermesine rağmen herhangi bir yardım ihtiyacı içermeyen paylaşımlar geçerli ve güncel yardım çağrılarının gürültü arasında kaybolup gitmesine neden olabilir. Paylaşımlarınızın içerik özelinde kalmasına özen gösterin ve gürültü yapanlara bunu hatırlatın.

2. Güncel yardım ve destek çağrıları, kriz yönetiminin toplumu zorladığı anlarda haklı olarak artacaktır. Bu anlarda destek çağrılarının birbirleri arasında kaybolmadan ihtiyaç duyduğu dikkati çekebilmesi için belli başlı birkaç öğeyi barındırdığından emin olmak önemli: konuyla ilgili etiket kullanmak, tarih, saat, lokasyon, yardım ihtiyacında olan kişinin adı ve iletişim bilgileri gibi detaylar ihtiyacın haritalanması için önemli. 

3. Yardım paylaşımlarını üretirken ya da yaygınlaştırırken içeriğin güncelliğine, destek ihtiyacı duyanla destek sağlayabilecek doğru kişi ve kurumları eşleştirmeye özen gösterin. 

4. Yardım çağrısındaki ihtiyacı açık ve sade bir dille paylaşın. 

5. Güvenilir ve şeffaf şekilde idare edildiğinden emin olduğumuz yardım kuruluşlarıyla ya da topluluklarla iletişime geçmek ya da bu kurumlardan gelen yardım kampanyalarını yaygınlaştırmaya özen gösterin. 

6. Yardım çağrılarını yaygınlaştırırken mağdurların kişilik haklarını ihlal etmemeye, bir çocuğun ya da travmaya uğramış birinin görsellerini kimliğini açık edecek şekilde paylaşmamaya özen gösterin. 

7. Paylaşımı ve erişimi kolaylaştırabilmek için mümkünse ekran görüntüsü ya da el yazısıyla yazılmış bilgilerin fotoğrafı yerine metin paylaşımı yapın. 

8. Kurtarma gerçekleştikten ya da yardım geldikten sonra güncel ihtiyaç çağrılarına alan açabilmek için eski gönderileri silin. 

9. İhtiyaç ve çözümlere yönelik içerikler yerine hakaret, nefret söylemi veya komplo teorisi içeren yorumlar veya paylaşımların yaygınlaşmasına izin vermeyin.