Kraliçe 2. Elizabeth bugün düzenlenecek büyük bir törenle son yolculuğuna uğurlanıyor.

Törene Kraliyet ailesinin yanı sıra çok sayıda devlet başkanı ve ülke temsilcisi de katıldı.Cenaze nedeniyle Londra'da geniş güvenlik önlemleri alındı.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 8 Eylül’de yaz tatilini geçirdiği İskoçya’nın Aberdeenshire bölgesindeki Balmoral Kalesi’nde hayatını kaybetti. Kraliçenin naaşı birkaç gün sonra Westminster Salonu’na getirildi. Kraliçe’ye veda etmek isteyen on binlerce kişi günlerce uzun kuyruklar oluşturdu. Tabutun ziyarete kapanmasına saatler kala, başkent sokaklarındaki kalabalık daha da arttı.96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe Elizabeth’in anısına ülke çapında 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Kraliçe'nin cenaze töreni Londra'daki Westminister Abbey Kilisesi'nde düzenleniyor. Resmi törenin ardından Kraliçe’nin naaşı, İngiliz Kraliyet ailesinin daimi konutlarından biri olan Windsor Kalesi’ndeki St. George Şapeli’ne nakledilip defnedilecek. Tören Türkiye saatiyle 13.00'da başlayacak.

DÜNYA LİDERLERİ LONDRA’DA

Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze töreni için halkın yanı sıra dünya liderleri de Londra’ya geldi. Kraliçe’nin Westminster Katedrali’ndeki resmi cenaze törenine yaklaşık 2 bin konuğun katılması bekleniyor.

Bunun 500’ünü devlet ve hükümet başkanları oluşturacak.

Cenaze törenine katılacak liderler arasında ABD Başkanı Joe Biden, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’nın da aralarında olduğu çok sayıda lider var. Törene Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılacak.

Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze törenine katılan yabancı devlet başkanları tören alanına otobüsle getiriliyor.

Ayrıca Kraliçe 2. Elizabeth'in cenazesine Prens William'ın çocukları Prens George ve Prenses Charlotte da katılacak.

Tören BBC News'in bütün kanallarından canlı yayınlanacak