HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Türkiye Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri, Bakırköy Adliyesi önünde toplandı.

12 yıl önce Esenyurt'ta eski AKP'li Belediye başkanı Necmi Kadıoğlu zamanında, Yeşil Holding tarafından İnnovia 4 mağduru hak sahipleri, Esenyurt Osmanlı İnşaat mağdurları,  FLY Butik mağdurları, Esenyurt Spor City mağdurları olmak üzere Esenyurt'ta 30 bin, İstanbul'da 100 bin Türkiye genelinde ise  300 bin kişi konut mağduru olduğu için hak mücadelesi veriyor.

"Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu" çağrısıyla Bakırköy Adliyesi önünde bir araya gelen Konut Mağdurları'nın basın açıklamasına,  CHP Milletvekili Gürsel Tekin, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm
CHP Bakırköy İlçe yönetimi, İYİ Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı, Emek Partisi Esenyurt İlçesi, Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Türkiye Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Başkanı Özlem Halelçi katıldı.

Türkiye Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu'ndan Fahri Kaygu ortak basın açıklamasını okudu.

Kaygu, "Konut dolandırıcılığı yapılarak mağdurlardan toplanan paralarla yapılan imalatlar,  şirketlerden kaçırılarak kara para aklama suçu işlenmektedir. İdarenin yasaları uygulama ve denetleme konusunda kusurlu davranması nedeniyle Esenyurt'da 30 bin, İstanbul'da 100 bin, ülke genelinde 300 bin kişi konut alırken mağdur olmuştur" dedi. 

Kaygu sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Kim bu müteahhitler ki hesap sorulmuyor? Paralar toplanılıyor, inşaatlar yapılmıyor, yarım bırakıp tapu tescil engelleniyor. Bazı projelere mafyalar, çeteler çöküyor, mağdurlar şikayet ediyor. Tüketicileri mağdur eden bu müteahhitleri kim koruyor, bunu soruyoruz? Koruyan kim ise millete ve devlete ihanet içindedir. Vatandaşın kanuna uygun olan haklı taleplerini dikkate alınmalı."

"DEVLET GÖREVİNİ YAPMADI,  MİLLET YARGIYA GİTTİ"

Basın açıklamasında konuşan  Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Tüketici kanunu uygulansaydı bir tek mağdur vatandaş olmazdı diyerek sözlerine başladı.

Ağaoğlu, 28 mayıs 2014'te yürürlüğe giren Tüketicinin korunması hakkındaki kanundan önce konut satışları başıboş değildi dedi ve ekledi:

"Bu kanundan önce yapılmış sözleşmelerin bu kanuna aykırı hükümleri geçerli değildir. Yani eskiden yapılmış sözleşmeler yeni kanuna uygun olması, tüketiciye teminat verilmesi gerekiyordu. Bu yasayı yürütmekle görevli Ticaret Bakanı sadece bakıyordu. Bu projeleri yapanlar sayfa sayfa ilanlar verdi, TV reklamları, tanıtım lansmanları yaptılar. Vatandaşın gördüğünü görmek onların da göreviydi.  Devlet görevini yapmadı, millet yargıya gitti. Yargılama 10 senedir devam ediyor. Bilirkişilerin kendini bilmez raporları sonucunda insanların ciğeri yandı. Ciğeri yanan bu insanlar, avukat, bilirkişi parası bulmak zorunda kaldı. Bir türlü sonuç alamadılar. Bakan seyrediyor, bazı durumlarda da TMSF projelere el koydu. TMSF el koyunca yurttaşlar sandı ki müteahhitten kurtuldum artık devlet kurumu var. Maalesef bunlarda vatandaşı sürüm sürüm süründüyor üstte paralar istiyor. İnsanda utanma olur! Devlet, yargı bu olayı süratle çözmelidir".

SİZİ DOLANDIRILAN MÜTEAHHİTLER DEĞİL, O MÜTEAHHİTLERİN SUÇ ORTAKLARI 

Konut Mağdurları'nın basın açıklamasına destek veren  CHP Milletvekili Gürsel Tekin,  "Sayın milletvekilim, sayın başkanım, siyasi partilerimin ve siyasi partilerimizin temsilcileri on beş yıldır sizin yanınızda olmaya çalışıyorum" diyerek sözlerine başladı. 

Tekin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zaman zaman olduk, zaman zaman olamadık. Ama şunu bilmenizi istiyorum. Sorun sadece sizi dolandıran müteahhitler değil. O müteahhitlerin suç ortakları. Eğer bunların siyasal ayakları olmazsa suç ortakları olmazsa asla sizi dolandıramazlar. Türkiye'de beka meselesi haline gelmiş iki şey var unutmayın.  Bunun bir tanesi imar çetesi ikincisi beton lobisi biraz önce Aydın başkan çok güzel özetledi. Hukuken her türlü haklarımızın olmasına rağmen ama bu beton çetesi ve imar çetesinin arkasında öyle güçler var ki ne yazık ki biz bile çaresiz kalıyoruz.  Onun için sizin bu dayanışmanız çok önemli. Her türlü yanınızda olacağımızı ve haklı olduğunuzu çok iyi biliyorum. şu teyzemiz bakın. Allah'tan korkun. Bakın bugün mübarek aydayız. Ne hakkınız var? Yemedi. Yedirmedi. Sadece bir yuvam olsun kafamı, çelimin, çocuğumu sokabileceği bir eve olsun. İsterse bana dava açsınlar bilirkişi müessesesi çetesi kusuruma bakmayın.  Kimin parası varsa onun yanında durmayacaksınız. Bu ananın yanında duracaksınız".

"MEMLEKETTE ADALET YOK"

Tekin’in ardından söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise , ülkede direnmeden hiçbir hakkın alınmadığını belirterek, “Keşke şu memlekette adalet olsaydı da biz böyle sokaklarda olmak zorunda kalmasaydık ama maalesef bu memlekette adalet yok, adalet” dedi. 

Emlak Konutları mağdurlarının gasp edilen evlerini alabilmek için yıllarca dişinden tırnağından arttırarak ev sahibi olduğunu hatırlatan Gülüm, “Barınma hakkı herkesin hakkıdır. Herkesin güvenli bir evde oturması temel anayasal hakkıdır ama size bu imkan sağlanmadığı için siz emeklerinizle bunu yapmaya çalıştınız. Ama o zaman da çeteler, mafyalar gelip el koydu. Allah belalarını versin diyorum. İnsanların bin bir emekle aldığı evlerine bile göz koyuyorsunuz. O da yetmiyor şimdi de silahlı çetelerle saldırıyorsunuz. Hani bu ülkede adalet vardı. Bu nasıl bir düzen, nasıl bir adalettir?" ifadelerini kullandı.

Alanda bulunan insanların mağduriyetlerini giderebilmesi için meclise de başvurduğunu hatırlatan Gülüm, bu girişimlerin mecliste de sonuçsuz kaldığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

“ Bir komisyon kurdular. Yalandan göstermelik bir şeyler yazıp çizdiler ilgileniyoruz algısı yaratmak için. Ama çözüm var mı, yok. Bunu sadece sizin mücadeleniz çözecek. Öyle ‘yaptıklarımız yanımıza kar kalacak, kimse bizi yargılayamayacak’ zannetmesinler. Hepsi de yargılanacak”