MKM sanatçılarından Baran Bozyel, "kamu güvenliği" gerekçesiyle konserlerinin yasaklanmasına dair, "Kamu düzeni bozan kendileri. Dili yasaklayarak suç işleniyor" dedi. 

Mezopotamya haber ajansı'nda yer alan habere göre; Katledilen Gazeteci Musa Anter’in aralarında bulunduğu bir grup aydın tarafından 27 Eylül 1991’da İstanbul’da kurulan Mezopotamya Kültür Merkezi'nin (MKM) konser ve etkinliklerine dair yasaklamalar sürüyor. MKM'nin 17 Aralık 2022'de Küçükçekmece Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde düzenlemek istediği "Em ê Bêjin (Söyleyeceğiz)" konseri İlçe Kaymakamlığı tarafından “Kamu düzeni ve genel asayişin bozulmasına neden olacağı" gerekçesiyle yasaklandı. MKM'li sanatçılar, yasak kararı üzerine konser etkinliğini HDP Bağcılar İlçe Örgütü binasında büyük bir coşku ile gerçekleştirdi. MKM sanatçılarından Baran Bozyel, son dönemde Kürt sanatçılar ve örgütlerinin konserlerine getirilen yasaklara dair konuştu. 

YASAKLARIN NEDENİ

Kürt kültürüne yönelik yasakların hedefinde Kürt kimliğinin olduğunu söyleyen Bozyel, "Bu yasaklamaların sebebi tahammülsüzlüğün ötesinde bir şey. Kürt halkının dili ve kültürüne dair mücadelesini büyüttüğü ve önü alınamaz bir akış var şu anda. Saldırıların da bununla paralel geliştiğini düşünüyorum” dedi. 

Bozyel, "Sistem, Kürtçeyi kabul ederse Kürtleri kabul etmek durumunda kalacak. Kürtlerin varlığını meşrulaştıracak. Kürtçeyi bu yüzden meşrulaştırmak istemiyor ve yasaklıyor. Ancak sadece Kürtçe söylüyoruz diye de yasaklanmıyor konserlerimiz. Bizim bir tavrımız var; Tavrımızla var olan sistemi eleştiriyoruz ve kabul etmiyoruz. Eğer sadece Kürtçe müzik yapıp sistemin savunucusu olmuş olsaydık bu yasaklamalar olmazdı. O yüzden hem politik tutumumuz hem de Kürtçe anadilin daha çok geliştirilmesi, yasaklamalara ve onları korkutmaya sebep oluyor” şeklinde konuştu. 

'DÜZENİ BOZAN KENDİLERİ'

Son konserlerinin "kamu düzeni ve genel asayişi bozma" gerekçesiyle yasaklandığına dikkati çeken Bozyel, "Kamu düzenini bozan kendileri aslında. Siz bir dili yasaklayarak bir kültürü yok sayarak o halkı ayaklanmaya isyan etmeye teşvik ediyorsanız. Suçlu sizsiniz o zaman. Burada devlet suç işliyor” dedi. 

Kürt kültürüne yönelik saldırıların sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını belirten Bozyel, 23 Aralık’ta Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik saldırıyı hatırlatarak, "Kürtçe şarkılarımızı söylemeye, Kürtçe konuşmaya devam edeceğiz" dedi.