Ulusal basında çıkan habere göre, taraflar, anlaşmazlıklar konusunda mutabakata vardı ve Venezuela'da barış müzakerelerine kaldığı yerden devam kararı aldı.

Hükümet ile ELN delegasyonlarının ortak basın açıklamasında, Venezuela'da 8-22 Nisan'da 7. tur görüşmelerin gerçekleşeceği bildirildi.

Barış müzakereleri süresince "ciddi" ilerlemeler katedildiği belirtilen açıklamada, "Anlaşmalardaki kayda değer ilerleme detaylıca analiz edildi. Barış masasında tarafların karşılıklı taahhütleri yeniden ele alındı ve toplumun katılımıyla ulusal süreç üzerinde mutabakat sağlandı." ifadesine yer verildi.

İnternet sitesinden 21 Şubat'ta bildiri yayımlayan ELN, hükümet ile yürütülen müzakereleri dondurmuş ve kendisini temsil eden heyeti "istişare" için geri çağırmıştı.

Bildiride, hükümet ile görüş ayrılıkları yaşadıklarını savunan ELN, toplumun geniş katılımıyla sağlanan ulusal uzlaşıdan hükümetin vazgeçtiğini öne sürmüştü.

Hükümet delegasyonundan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise ELN'nin açıklamalarının "gereksiz krize" yol açtığı, mutabakata varılan anlaşmanın maddelerine hükümetin sadık kaldığı ifade edilmişti.

Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı örgüt ELN, 6 Şubat'ta, aralarındaki ikili ateşkes anlaşmasının 6 ay süreyle uzatılması konusunda mutabık kalmıştı.

- 3 yıl sonra müzakere masasına dönüş

Venezuela'nın garantörlüğü ve ev sahipliğinde başkent Karakas'ta bir araya gelen taraflar, 2019'da askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım 2022'de yeniden başlatmıştı.

Küba'nın başkenti Havana'da 2 Mayıs 2023'te başlayan 3. tur barış müzakereleri, "6 aylık geçici ateşkes anlaşması" imzalanarak sona ermiş ve anlaşma 3 Ağustos 2023'ten itibaren resmen başlamıştı.