Cumhurbaşkanı Petro, ABD merkezli X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, ABD’nin Venezuela topraklarında sivil, silahsız halka yönelik şiddet eylemleri başlatmasının Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu’nun kararına açıkça aykırı olacağını söyledi.
"Bu, gerçekten benim sorumluluğumdur. Eğer oraya (Venezuela’ya) füzeler düşerse ya da açıklandığı gibi CIA ajanları veya deniz piyadeleri tarafından karadan sivil, silahsız halka... şiddet eylemleri başlatılırsa, bu durum Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu’nun kararına açıkça aykırı olur."
Petro'dan Trump'a mesaj: Ambargo kendi milletinize zarar verdi
Petro, Başkan Trump'a uyguladığı politikaların kendi halkına zarar verdiğini anlaması gerektiği çağrısında bulundu.
"Başkan Trump, bazı politikaların kendi halkına zarar verdiğini anlamalı. Bunlardan biri Venezuela’ya uygulanan ambargoydu. Milyonlarca Venezuelalı, Kolombiya’ya, birçok Güney Amerika ülkesine ve ABD’ye gitmek zorunda kaldı."
Petro, mevcut durumun mutlaka şiddete dönüşmesi gerekmeyen, konuşulabilir bir gerilim ve anlaşmazlık olduğunu belirtti.
ABD'NİN KARAYİPLER'DEKİ ASKERİ HAREKETLİLİĞİ
ABD Başkanı Trump, daha önce imzaladığı kararnameyle Latin Amerika kökenli uyuşturucu kartelleriyle yerinde mücadele gerekçesiyle ordunun daha fazla ve etkin kullanılması talimatını vermişti. Bu kapsamda ABD, ağustos sonlarında Venezuela açıklarına bir denizaltı ile savaş gemilerinden oluşan bir deniz gücü göndermişti.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da buna karşılık ülkede 4,5 milyon milis gücünü seferber ettiğini ve herhangi bir saldırıyı püskürtmeye hazır olduğunu açıklamıştı.





