Kolesterole iyi gelen yiyecekleri keşfedin, sadece kolesterolünüzün sağlıklı seviyelere inmesini sağlamakla kalmayın aynı zamanda hayat kalitenizi de yükseltin.

Kolesterole ne iyi gelir?

Yüksek kolesterolünüz varsa ya da kolesterolünüzün ara ara olması gereğinden daha fazla yükselmesi söz konusu oluyorsa aşağıdaki yöntemler size iyi gelecektir. Ancak yine de ciddi bir probleminiz varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız ya da alerjik bir bünyeye sahipseniz aşağıdaki yiyecekler de dahil olmak üzere hiçbir şeyi tedavi amaçlı olarak kullanmamalı, hemen doktorunuza danışarak onun önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz, bizden uyarması diyor ve kolesterole ne iyi gelir sorusunun cevaplarına geçiyoruz:

Zeytinyağı

Antioksidan bakımından oldukça zengin olan zeytinyağı, bu özelliği sayesinde hem yüksek tansiyonun hem de yüksek kolesterolün önüne geçiyor. En sağlıklı yağ seçeneklerinden biri olduğu için kötü kolesterol konusunda yanımızda yer aldığı biliniyor. Bulabildiğiniz en doğal, organik zeytinyağını bulup salatalarınızda düzenli olarak kullanarak faydasını kısa sürede görmeye başlayabilirsiniz.

Badem, fındık gibi kuru yemişler

Kuru yemişler de yağ bakımından oldukça zengin yiyecekler, kabul. Ancak içlerindeki bu yağ, doymamış yağ olduğundan kötü kolesterolü değil ancak iyi kolesterolü artırabiliyor. Hal böyle olunca kolesterol dengeleniyor ve problem ortadan kalkıyor. Ancak yiyeceğiniz badem, fındık gibi kuru yemişlerin tuzlanıp kavrulmamış olduğundan, kısacası işlem görmemiş olduğundan emin olmalı, onları çiğ halleriyle tüketmelisiniz.

Domates

Domates, içeriğinde bolca bulunan likopen maddesi sayesinde yüksek tansiyonun ve damar tıkanıklıklarının önüne geçiyor. Bu özellikleri yüksek kolesterol üzerinde de etkisini gösteriyor ve domates düzenli olarak taze taze tüketildiğinde kolesterole iyi geliyor. Ancak domatesi pişirerek kullandığınızda bu etkilerini görmeniz pek de mümkün olmayacaktır, bizden söylemesi.

Barbunya başta olmak üzere baklagiller

Baklagiller, besin lifi bakımından oldukça zengin gıdalardan. Bu sayede de yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi damarlardaki kanın basıncını önemli ölçüde etkileyen ve etkilenen sorunlardan da bizi uzak tutuyor. Ancak dikkat, konserve şeklinde piyasada bulabileceklerinizden ise kendi ellerinizle hazırladıklarınızı yemeniz önemli.

Balık

Omega 3 yağ asidi bakımından zengin olduğunu bildiğimiz birçok balık çeşidi, bu özelliği ile kolesterolün yükselmesinin önüne geçiyor, yüksek kolesterolün ise dengelenmesini sağlıyor. İçeriğinde en çok omega 3 barındıran balıklardan sardalya, ton balığı ve somonu beslenme düzeninizin içine daha çok dahil ederek kolesterolünüzün dengelenmesini sağlayabilirsiniz.

Yulaf ezmesi

Tıpkı barbunya gibi besin lifi bakımından çok zengin olan yiyeceklerden biri de yulaf ezmesi. Bu nedenle çok işlemden geçmemiş, farklı malzemelerle bir araya getirilerek kalorisi ve yağ oranı artırılmamış yulaf ezmelerini tercih edebilir, içeriğindeki sindirilebilir besin lifleri sayesinde düzenli kullanımda kolesterolünüze olumlu etkilerde bulunabilirsiniz.

Egzersiz

Söylemeden geçmek olmazdı. Yiyecekler bir yere kadar sağlığınıza katkıda bulunabilir ancak özellikle kolesterol söz konusu olduğunda egzersizler hayatınızdan eksik olmamalı. Hareketsiz bir yaşam damarlarınızdaki kanın hareketinden yağ birikimine kadar birçok durumu olumsuz yönde etkilediğinden kolesterolün de yükselmesine neden olur. Bu nedenle eğer hiç spor yapmıyorsanız gün içinde hafif yürüyüşler yapmaya başlayabilir, bu hafif egzersizin dozunu bir uzmanda da destek alarak bedeninize, yaşınıza, sağlık durumunuza göre artırabilirsiniz.

Yüksek kolesterol neden olur?

Yüksek kolesterole ne iyi gelir öğrendik ama bu yüksek kolesterol neden olur öğrenerek ona sebebiyet veren durumlardan da kaçınabiliriz. Yüksek kolesterolün en yaygın nedenlerini kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Aşırı yemek yeme
  • Buna bağlı ortaya çıkan aşırı kilolar ve obezite
  • Spor, egzersiz yapmamak
  • Çok hareketsiz bir hayat tarzı
  • Genetik sebepler
  • Diyabet
  • Yüksek tansiyon
  • Aşırı stres, kaygı, üzüntü
  • Zararlı alışkanlıklar