Koç Üniversitesi’nde faaliyet yürüten Eurest Service taşeron firmasına bağlı çalışan temizlik işçileri sosyal hakları için kampüs önünde başlatmış olduğu direnişe jandarma müdahalesi 20'e yakın kişi gözaltına alındı.

Koç Üniversitesi'nde  Eurest Servise adlı taşeron şirket bünyesinde çalışan işçiler, geçtiğimiz hafta, bayram ikramiyesi ve sosyal hakları için imza kampanyası başlatmıştı. Bayram ikramiyesi, sosyal haklarının verilmesi ve gıda desteği için imza toplamıştı. İmza kampanyasına üniversitede çalışan 103 işçi katılmıştı. Şirketin ise buna cevabı 6 işçiyi uzaklaştırıp başka yerlere göndermek olmuştu.

Haklarından vazgeçmeyen Koç Üniversitesi işçileri, bugün sabah saatlerinde kampüs önünde direnişe başlayarak basın açıklaması gerçekleştirdi;

Basın açıklamasını sürgün edilen işçilerden Levent İşler okudu:

"Bizler Koç Üniversitesi alt işvereni olan Eurest Service taşeron temizlik firmasına bağlı çalışan temizlik işçileriyiz. Bizler Koç Üniversitesi'nin bir bileşeniyiz. Hakkını arayanlar, emeğine ve hayatına sahip çıkanlarız. Birbirimizden güç alıyoruz, gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz. 

BİZE HAKKIMIZI VERİN

Bir süredir, özellikle pandemiyle birlikte, biz işçilerin üzerindeki baskı, mobbing ve iş yükü artıyor.  2021-2022 dönemi boyunca bu sorunlara karşı defalarca dilekçe versek de bir dönüş alamadık. 19 Nisan günü ekonomik krizin de derinleşmesiyle geçinmekte zorlandığımızı ve sosyal haklarımızı almak istediğimizi söyleyerek bayram ikramiyesi ve gıda desteği için 103 imza topladık ve dilekçelerimizi teslim ettik. Bu dilekçelere geri dönüş verilmedi ve 2 bayram geçti sosyal haklarımızı hala alamadık.  Bizler dilekçelerimizi Koç Üniversitesi genel sekreterliğine verdik. Bize dediler ki bu suçtur, taşeron firmaya vermeniz gerekiyor. Hayır biz neyin suç neyin hakkımız olduğunu biliyoruz. Üst işveren olarak Koç üniversitesi de bize haklarımızı vermeye ve bizimle görüşmeye yükümlüdür. Fakat Koç Üniversitesi işçilere hakkını vermek yerine haklarıni arayan işçiyi okuldan göndermeyi seçiyor.  Bir kere daha haykırıyoruz bize hakkımızı verin.

Yasal hakkını kullanıp dilekçeye imza atan ve haklarını arayan biz işçiler; tehditlerle, rotasyonla, mobbingle yıldırılmaya çalışıldık. Eurest Müdürlüğü 1 Temmuz cuma günü mesai bitiminde hak mücadelesi yürüten 6 işçiyi yanına çağırarak farklı farklı yerlere gönderildiklerini söyledi. İş çıkış saatinde hiçbir yetkiliye görüşmeden, nakil kağıtlarımiz elimize verildi. Bizi resmen sürüyorlar.  Bizler bu rotasyonun yıldırma ve mobbing amaçlı olduğunu biliyoruz. Bu sebeple bu sürgünü kabul etmiyoruz. Haklı taleplerimizin arkasındayız. Mücadele ederek kazanacağız. Bizler yıllarca emek verdik buraya. Emeğimizin karşılığını almadan hiçbir yere gitmiyoruz, bize reva görülen bu muameleyi kabul etmiyoruz.

Biz haklarımızı alana kadar buradayız, herkesi de dayanışmaya, Direnişi beraber büyütmeye çağırıyoruz."

AÇIKLAMA SONRASI JANDARMA MÜDAHALESİ

Açıklama sonrası jandarma Koç Üniversitesi önünde basın açıklaması yapmanın yasak olduğunu gerekçe göstererek 6 taşeron temizlik işçisi, Koç Üniversitesi öğrencileri, desteğe gelen Kaldıraç üyeleri ve avukatları olmak üzere 20'e yakın kişiyi gözaltına aldı.

942be5ba-55f7-411a-9858-f5d9225e61b9347752f8-1305-4b1d-86e8-69ea4a88775708496891-b823-4167-89cb-6fbb71873bde9abfe99a-4f40-4832-822b-9bb456727dc2d414ce9a-b4b4-464a-a9ca-c19efd9f6e36