Haber: Av. Elifsu Dilek Şen

Antalya kültür yolu festivali kapsamında Antalya’ya dair en önemli bölüm Boran Eser Kavaz tarafından düzenlenen Antalya merakı söyleşileri oldu.

antalya merak


Antalya Kültür Yolu Festivali kapsamında Arkeoloji Müzesi düzenlenen söyleşiler Antalya meraklıları tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi. 


2009 yılında Antalya’ya taşınan Kavaz, kızına yaşadığı kenti anlatmak için Antalya’nın çok da bilinmeyen hikayelerinin peşine düştü.

Antalya merakı, Kavaz’a bambaşka kapılar açtı ve bir turist rehberi olarak Kaleiçi ve Antalya gezileri düzenlemeye başladı. Antalya piyazının nereden çıktığı, Kaleiçi’nin gizli kaçış tünellerini, Döşemealtı, Hurma, Boğaçayı gibi yer adlarının kökeni gibi Antalya’da dair merak edilen birçok konuyu kendine has üslubuyla anlattır.
Kültür yolu festivalinde dağların, yaylaların önemli bir figürü olan çobanlar bir araya geldi Antalya merakı söyleşileri kapsamında.


Araştırmacı-yazar Boran Eser Kavaz’ın moderatörlüğünü üstlendiği söyleşi, çobanların deneyimleri anlatıldı.Teke zortlatması denilen oyunla dağlardaki tekelerin dansının ne kadar benzer olduğu konuşuldu.. Çobanlar, geleneksel yaşam tarzlarını, sürü yönetimi tekniklerini ve bölgedeki kültürel zenginliklerini meraklılarla paylaştı. Çobanlarla gerçekleştirilen söyleşi, bölgesel kültürel varlığın korunması ve yaşatması misyonunu üzerinde duruldu.Çoban Ressam Sinan Demir entellektüel derinliğyle izleyicileri büyüledi.

photo1699940631
Festivalin öne çıkan konuklarından biri, Türk halı dokumacılığının son temsilcilerinden Ayşe Taç oldu.


Ayşe Taç, halıda simgesel hikayecilik üzerine konuştu.Kültürün önemli bir parçası olan halı dokumacılığının inceliklerini ve geçmişten gelen geleneksel tekniklerini dinleyicilere aktardı.  Halı dokumacılığının püf noktalarını öğretmek amacıyla çeşitli sertifikalar aldığını söyleyen Taç, halılarını merak eden birçok insana, özellikle de öğrencilere evinin kapısını açtığını belirtti. Ancak halılarını almak için değil, sadece fotoğrafını çekip gittiklerinden dolayı üzüldüğünü de dile getirdi. Festival başlangıcından bu yana Ayşe Taç, dokuduğu güzel halıları Antalya Kültür Sanat (AKS) evinde sergileme şansı buldu.Ayşe Taç’ın halılarını merak eden ziyaretçiler festival sayesinde halıları yerinde inceleme fırsatı yakaladı ve halı dokumacılığının zarafetini görme şansına sahip oldu. 


Festival demek insan demek ve insanın etkileşmesi demek olduğu hatırlattı Antalya Merakı söyleşileri.

photo1699940654