Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, CHP Genel Merkezi tarafından dijital olarak yayınlanan Belediye Gazetesi’nin tarımsal üretim ve iyi tarım uygulamalarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Ekicioğlu, “Göreve geldiğimizden beri yerli üreticilerin desteklenmesi noktasında çeşitli projeleri hayata geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz. Amacımız, üreten bir Kırşehir’i hep birlikte inşa etmek” dedi.

Başkan Ekicioğlu, gıda krizi ve ekonomik kriz nedeniyle tarım, tarımsal üretim ve iyi tarım uygulamalarının giderek önem kazandığına işaret ettiği röportajında, “2019 yerel seçimlerinden bu yana belediyenizin tarıma yönelik çalışmalarından bahseder misiniz”, “Tarıma ilişkin çalışmalarınız kapsamında önümüzdeki dönemde hedefleriniz nelerdir” sorularını yanıtladı. 

Ekicioğlu’nun söz konusu sorulara verdiği yanıtlar ise şöyle:

“‘HER FABRİKA BİR KALEDİR’ ANLAYIŞINI BENİMSİYORUZ”

“Belediyeler, kaldırım, yol, su hizmeti gibi asli görevlerini zaten yerine getiriyorlar. Bugün geldiğimiz noktada ülkenin tarım politikasının olmadığı gün gibi aşikardır. Son yaşanan Ukrayna-Rusya krizi de bu konuda ne kadar riskli bir durumla karşı karşıya olduğumuzun göstergesi. Tarımda dışarıya bağlı olmak her zaman büyük bir riski barındırmaktadır. Gıdaya ulaşmak ve toplumun, insanlarımızın sağlıklı beslenmeleri her şeyden daha çok önemlidir. Biz, üretmeyen bir toplumun gelişemeyeceğini söylüyoruz. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Her fabrika bir kaledir’ anlayışını benimsiyor ve önemsiyoruz. Biz Kırşehir Belediyesi olarak üreten bir Belediye olma yolunda adım atmak için yola çıktık ve üretimi tabana yaymayı hedefliyoruz.

“PAKETLEME TESİSİ’Nİ FAALİYETE GEÇİRMEK ÜZEREYİZ”

Kırşehir Belediyesi’ne kazandırdığımız 200 bin metrekarelik bir fabrikanın 14 bin metrekare olan kapalı alanını, özellikle tarımsal ürünleri destekleme amaçlı bölgemizde tarım ürünleri ve bakliyat türünü paketleme ve eleme tesisleri kuruyoruz. Şu anda fabrika binamızın bakımı bitti makinalarımız geldi, çok yakın bir zamanda montajını yaparız ve üretime başlarız. İlk etapta Bakliyat Paketleme Tesisleri için makinelerimiz, her şey hazır. İkinci etapta süt ve süt ürünleri; üçüncü etapta ise et ve et ürünlerini faaliyete geçireceğiz. Bu alanda diğer yatırımcılara da yer tahsis edeceğiz. Biz kendi hedeflerimiz olan tarımsal ürünleri paketleme, süt ürünleri ve et ürünlerinin ilk etapta birinci etabı olan Paketleme Tesisi’ni faaliyete geçirmek üzereyiz. Söz konusu alanda, 2022 yılında 80 dönüme nohut ekimini gerçekleştirdik ve yaklaşık 7 ton ürün aldık. Daha önce de OSB yolu yanında ve Kındam'da yaklaşık 330 dönümlük bir alana nohut ekimi gerçekleştirmiştik.

“150 BİN SEBZE FİDESİNİ ÜCRETSİZ OLARAK DAĞITTIK”

Bahçe bitkileri için tohumdan fide üretme çalışmalarımız devam ediyor. Kırşehir Belediyesi olarak, ilimizdeki organik tarımın gelişilmesine katkı sunmak amacıyla toplamda 3 bin adet tohum zarfından oluşan biber, domates, renkli mısır, kavun, karışık balkabağı, sarı armut çeri ve kırkağaç kavun tohumlarını dağıtımını gerçekleştirdik. ‘Ata tohumu geçmişimizin zenginliğidir’ diyerek başlatmış olduğu ‘40 Köy 40 Tohum’ projesi kapsamında 2022 yılı içerisinde ücretsiz fide dağıtımı da gerçekleştirmiştik. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü ile imzaladığımız Sebze Fidesi Yetiştiriciliği Protokolü kapsamında sosyal ve üreten belediye anlayışımız gereği vatandaşlarımızı yerli fidelerimizle buluşturduk. Bu kapsamda 84 bin adet viyol (domates, biber, patlıcan) fide dağıtımı yaptık ve yerli üreticilerimize bu konuda destek sunduk. Hemşehrilerimizin fide taleplerini karşılamak üzere 150 bin civarında sebze fidesini fide üreticisi çiftçilerimizden alarak hemşehrilerimize ücretsiz olarak dağıtımını gerçekleştirdik.

Kırşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz ilimizin iklim ve toprak koşullarına uygun olan domates, biber ve patlıcan gibi sebzelerinin yerli tohumlarından ürettiğimiz fideleri Kırşehirli hemşehrilerimize dağıtımını gerçekleştirerek organik tarımın gelişimine katkı sunarken; 30 Aralık 2022 Cuma günü de 3 bin adet tohum zarfından oluşan biber, domates, renkli mısır, kavun, karışık balkabağı, sarı armut çeri ve kırkağaç kavun tohumlarını hemşehrilerimizle buluşturdu.

“AMACIMIZ, ÜRETEN BİR KIRŞEHİR’İ HEP BİRLİKTE İNŞA ETMEK”

Biz, göreve geldiğimizden beri yerli üreticilerin desteklenmesi noktasında çeşitli projeleri hayata geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz. Amacımız, üreten bir Kırşehir’i hep birlikte inşa etmek. 2020 yılından beri oluşturduğumuz lavanta bahçesinde lavanta hasadı yapıyor ve Kırşehirli üreticilerin dikkatini lavantaya çekmek istiyoruz. İlerleyen süreçlerde bu alanda ülke ihtiyacına da katkı sunmayı hedefliyoruz.”