GÜNDEM

Kim bu Türkiye devlet fedaileri? CB forslu kimlik kartları bile var! Yeni bir SADAT mı doğuyor?

İzmir Torbalı’da kavgaya karışan ve üstünden Cumhurbaşkanlığı forslu ‘Türkiye Devlet Fedaileri’ adına düzenlenmiş bir tanıtım kartı ve tabanca çıkan kişi sonrası "yeni bir SADAT mı doğuyor" tartışması başladı. Skandalı gündeme getiren CHP’li Murat Bakan “İçişleri Bakanı sorularıma yanıt vermedi” dedi. Sosyal medyada silahlı fotoğrafları bulunan şüpheli Mehmet Cazip Obay ise amaçlarının kolluk kuvvetlerine yardım olduğunu öne sürdü.

Abone Ol

İzmir’de kavgaya karışan Mehmet Cazip Obay’ın üzerinde ‘Türkiye Devlet Fadaileri’ yazılı kimlik bulunması sonrası tartışmalar devam ediyor. Kimlikte ‘Cumhurbaşkanlığı Forsu’nun kullanılması tepki çekerken; kimliğin sahibi Obay resmi bir oluşum olmadıklarını öne sürdü. Ancak Obay'ın paylaşımlarında özel sektör patronları ve polislerle paylaştığı fotoğraflar dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde İzmir Torbalı’da, Mehmet Cazip Obay adlı şahıs, 15 Temmuz Federasyonu Divan Kurulu Üyesi Mehmet Sıddık Dönmez ile tartıştı. Olay yerine gelen polis tarafları karakola götürdü. Obay’ın üzerinde yapılan aramada bir adet tabanca ve “Türkiye Devlet Fedaileri” yazılı kimlik kartı bulundu. 

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">🔴 Kim bu Türkiye devlet fedaileri? CB forslu kimlik kartları bile var! Yeni bir SADAT mı doğuyor?<a href="https://t.co/YNEs944EMX">https://t.co/YNEs944EMX</a> <a href="https://t.co/0wxQ1N6lZu">pic.twitter.com/0wxQ1N6lZu</a></p>&mdash; dokuz8haber (@dokuz8haber) <a href="https://twitter.com/dokuz8haber/status/1532250707285491712?ref_src=twsrc%5Etfw">June 2, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script> 

Şahıslar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Ayrıca Obay’ın sosyal medya hesabından silahlı olarak çekilen fotoğraflar bulundu. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan sosyal medya hesabı aracılığıyla Türkiye’nin gündemine taşıdığı söz konusu olaya tepki yağdı. Sosyal medyada “Ne bu yapılanma, kim bu adamlar?’ sorusu yöneltildi.

"TÜRKİYE SUÇ ÖRGÜTLERİ CENNETİ"

Bakan, yaşanan olayla ilgili paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de paramiliter gruplar var derken boşuna söylemiyoruz. SADAT, Halkın Özel Harekatı, AK Gençlik Ocakları, Özel Harekat Derneği derken şimdi de Türkiye Devlet Fedaileri denilen yapılanma ortaya çıktı. Altı yıldır İçişleri Bakanlığını yürüten şahıs döneminde Türkiye suç örgütleri cenneti oldu. Üstelik bu yapılanmalar açık açık faaliyet gösteriyor. Devlet Görevlisi izlenimi veren, üniforma giyen, CB forsu kullanan, cebinde kimlik taşıyan derneklerden bahsediyorum. Bunlar buzdağının görünen kısmı, ne SADAT, ne Hizbullah, ne bilmem ne ocakları hiç farketmez kapınıza gelmeye sizi deşifre etmeye devam edeceğiz. Seçimlerden sonra Türkiye’yi suç örgütlerinden de, iktidarın paramiliter yapılarından da temizleyeceğiz.”

Bakan konuya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verdikleri önergelerden cevap alamadıklarını da belirtti.

KİMLİĞİNDE GÖREV YERİ BİLE YAZIYOR

Bakan şöyle devam etti: “Kartta şahsın ‘T.C. kimlik numarası’, ‘adı’, ‘soyadı’, ‘görev yeri’ ve ‘görevi’ bilgileri yer alıyor. Görev yeri ‘Türkiye’ görevi ise ‘Genel Başkan Yardımcısı’ olarak yazılmış. Bizim de ‘Türkiye Devlet Fedaileri’nden bu şekilde haberimiz oluyor. Açık kaynak taraması yaptığımızda haklarında herhangi bir bilgiye ulaşamıyorsunuz.” Bakan Konuya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle önerge verdiklerini söyledi.

KİMLİĞİN SAHİBİ KONUŞTU: MİLLİYETÇİLERDEN OLUŞAN BİR GRUBUZ

Obay, Bakan’ın açıklamalarının ardından konuştu. Üzerindeki silahın boş kuru sıkı tabanca olduğunu savunan Obay, söz konusu kimlik kartını da kendi aralarında kullandıklarını iddia etti. Bu kartın CHP Milletvekili’ne ulaşması nedeni ile sorumlular hakkında şikayetçi olacağını ifade eden Obay, Bakan hakkında da “Cumhurbaşkanlığı’nı karalama ve devlet erkanına saldırı” iddiası ile suç duyurusunda bulunacağını dile getirdi.

‘Türkiye Devlet Fedaileri’ adlı yapılanmanın resmi bir kuruluş olmadığını savunan Obay, amaçlarını “Kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak” olarak açıkladı. Obay “Devlet Fedaileri herhangi bir ideoloji taşımayan, tamamen milliyetçi gençlerden oluşan insanların biraraya gelerek, kolluk kuvvetlerine ‘Şuradabu insan torbacı, şurada bu insan bunu yapıyor’ gibi bilgi veren kişilerdir” dedi.

HİZBULLAH’IN DERGİSİYLE FOTOĞRAF

Öte yandan Obay’ın 2021 yılında, poligonda atış yaptığı görüntüleri de yayımladı. Obay, Temmuz 2021 yılında ise ‘Siverek’ ve ‘Köklü Değişim Medya’ hashtagini kullanarak kendisinin de dahil olduğu topluluğun görüntüsünü paylaştı. Duvarda asılı olan, “İslami Hilafet Devletinin Toprakları” başlıklı harita ise dikkat çekti. Köklüdeğişim dergisi ise Hizb’ut Tahrir ile yakınlığıyla biliniyor.