Gerçek Gündem’de yer alan habere göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir dizi ziyarette bulunmak için gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nden döndü. 

Kılıçdaroğlu, dönüşünden önce ABD'deki temasları kapsamında başkent Washington'da ABD'de yaşayan Türkiyeli öğrencilerle bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada kurumlarda deneyimin ve kurum kültürünün öneminin altını çizen Kılıçdaroğlu, "Liyakat birdenbire oluşmuyor. Belli bir zaman dilimi içinde oluşuyor. Bilgi artı deneyim bir araya gelirse liyakat dediğimiz kavram anlam kazanmış oluyor. Bununla ilgili bizim ilk yapacağımız iş, KPSS sonrası sözlü sınavları kaldırmak. Sözlü zorunlu olmadıkça belli alanlarda sözlüyü kaldırmak. Kişi, eğer sınavı kazanmışsa doğrudan doğruya atamasını yapmak" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de yaşayan gençlerden sandığa gidip oy kullanmalarını isteyen Kılıçdaroğlu, "ABD, tabii çok büyük bir ülke. Dolayısıyla seçim sandığıyla sizin bulunduğunuz yerler arasındaki mesafelerin de bir hayli uzun olduğunu biliyorum ama örgütlenin, mutlaka sandığa gidin ve oy kullanın" dedi.

'AĞIR BEDELLER ÖDEYEN GENÇLERİMİZ OLDU'

Kılıçdaroğlu, kendi kuşağının siyasetin yararını da zararını da gördüğünü belirterek, "Sizin yaşınızdayken ben 68 kuşağındaydım, ağır bedeller ödeyen gençlerimiz oldu. Kimi sağdan, kimi soldan. Türkiye her çıkmaza girdiğinde bir askeri darbe oldu veya bir askeri girişim oldu. Şimdi biz içinde bulunduğumuz çıkmazdan demokratik yollarla çıkabilirsek Türkiye'nin ufkunu açacağız" ifadelerini kullandı.

Seçimlerde sandığa gitmenin önemini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Biz eğer kendi bağımsızlığımızı, kendi demokrasimizi, kendi özgürlüğümüzü kendimiz sağlayamıyorsak, birisinin telkiniyle bunu sağlayabilirsek o zaman o telkini yapan gelir, ertesi gün özgürlüğünüzü elinizden alır. Biz nasıl milli Kurtuluş Savaşı'nı beraber, hep birlikte verdiysek aynı şekilde demokrasiyi de hep beraber güçlendirmek zorundayız, bir yere dayanmak, bir yerden beklenti içinde olmak değil" diye konuştu.

'SİYASET BİR HOROZ DÖVÜŞÜ OLMAKTAN ÇIKMALI'

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin temel sorunlarından birinin de inanç, kimlik ve yaşam tarzı üzerinden siyaset yapılması olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Herkesin yaşam tarzı başımızın üstüne, herkesin kimliği başımızın üstüne. Siz anne babanızı seçme özgürlüğüne sahip değilsiniz ki hiçbirimiz değiliz. Herkesin inancı, herkes belli bir değer içinde doğuyor. O inanca da saygılı olmak zorundasın. Siyasetin konusu ne? Siyasetin konusu, hiç kimse kimliğinden ötürü ötekileştirilmemeli, inancından ötürü ötekileştirilmemeli, yaşam tarzından ötürü ötekileştirilmemeli. Her birimizin karnı doymalı, her birimiz özgürlüğü bilmeliyiz, dünyadaki gelişmeleri bilmeliyiz."

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz siyaseti başka bir kulvara taşımak istiyoruz. Yeni bir alana taşımak istiyoruz. Halk da siyasetçinin topluma ne vereceğini bilmeli. Artık siyaset bir horoz dövüşü olmaktan çıkmalı. Buradan çıkarabilirsek Türkiye'yi büyütürüz. Çıkaramazsak malum yine kavga ederiz, yine böyle dar bir alandan gitmiş oluruz. Veya şu başörtüsü taktı, öbürü başörtüsünü çıkardı, öbürü, hâkim etek boyunu sordu, öbürü etek boyunu sormadı, öbürü 'Niye şort giyiyorsun?' dedi, öbürü 'Niye şort giymiyorsun?' dedi. Yani güncel böyle lüzumsuz konularda tartışıp gideceğiz yani. Buradan Türkiye'yi çıkaracağız."

'SEÇİM GÜVENLİĞİ KONUSUNDA HİÇBİR ENDİŞENİZ OLMASIN'

Bir soru üzerine seçim güvenliğine de değinen Kılıçdaroğlu, "Seçim güvenliği konusunda hiçbir endişeniz olmasın. Şu anda bir dijital ortamda hiçbir kurumun sahip olmadığı bilgilere sahibiz. Gençlerin nerede oldukları, ne zaman hangi sandıkta oy kullanacakları yönünde bütün veriler elimizde var" dedi.

Kılıçdaroğlu, 1998'den bu yana Türkiye’de kimin hangi sandıkta oy kullandığına ilişkin verilerine sahip olduklarını belirterek, "Yüksek Seçim Kurulunun zaman zaman verdiği bilgilerin yanlışlığını Yüksek Seçim Kurulu'na da bildiriyoruz. Onlar da bizim verdiğimiz doğru bilgiler üzerine kendi verilerini düzeltiyorlar. Dolayısıyla CHP, bu konuda çok iyi" diye konuştu.

'GEZİ GAYET GÜZEL GEÇTİ'

Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra, THY'nin Washington uçağıyla 15.00 sıralarında İstanbul Havalimanı'na geldi. Kılıçdaroğlu, İstanbul Havalimanı VIP Salonu'nda İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun da aralarında olduğu kalabalık bir grup tarafından karşılandı. Bir gazetecinin "ABD geziniz nasıl geçti?" şeklindeki sorusuna Kılıçdaroğlu, "Gayet güzel. Ayrıca bilime ve teknolojiye bu kadar değer verdiğiniz için de sizi yürekten kutluyorum" diyerek yanıt verdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, kendisini bekleyen araca binerek havalimanından ayrıldı.