TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşmeleri sürüyor.

Teklifin ilk imza sahibi ve AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremleri hatırlatarak, Türkiye'nin büyük bir bölümünün deprem kuşağı üzerinde olduğuna işaret etti.

Yapı stoklarının depreme karşı dirençli hale getirilmesinin yolunun kentsel dönüşüm olduğunu belirten Demir, "Türkiye'de yaklaşık 31 milyon konut ve 5 milyon ticari alandan oluşan toplam 36 milyon bağımsız konut var. Bunun 6 milyonu risk altındadır. 2012 yılından bugüne kadar 2 milyon 200 bin bağımsız bölüm dönüşümü tamamlandı. 400 bin bölümün dönüşümü de devam ediyor. 2012 yılından bugüne kadar kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde 480 milyar lira yatırım yapılmıştır. " diye konuştu.

Demir, teklifle riskli yapıların dönüşümünün tamamlanması için hukuki ve idari alandaki uygulamalarda karşılaşılan sorunların çözülmesini hedeflediklerini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, teklifin kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıları gidermek için hazırlandığını ancak daha önce depreme ilişkin TBMM bünyesinde kurulan araştırma komisyonlarındaki öneri ve tespitlerin de dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Teklifte yapı stoklarının güçlendirilmesi, yenileme sürecinde vatandaşlarla yapılacak anlaşmalara ilişkin konularda eksiklikler olduğunu dile getiren Zeybek, "Teklifte kiracılarla ilgili bir düzenleme de yok. Bu konuda yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Teklifte kültür varlıklarıyla ilgili ciddi bir eksiklik var. Kültür varlıklarımızın çok büyük kısmı depremde yok oldu. Bunları yeniden gün yüzüne çıkarmalıyız. Kültür varlıklarımız nasıl ayakta kalacak? Bunları gündeme almamız gerekir." dedi.

Kentsel dönüşümün en büyük düşmanının enflasyon olduğunu dile getiren Zeybek, maliyetlerin bu kadar yüksek olduğu piyasa koşullarında 600 bin liralık kredilerle vatandaşların bu sorunun altından kalkmasının mümkün olmadığını ifade etti.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ersin Beyaz, teklifin torba kanun şeklinde hazırlandığını, farklı komisyonları ilgilendiren maddelerin de teklifte yer aldığını, bu nedenle teklifin diğer komisyonlarda da görüşülmesini ve yasama kalitesini gözeten bir anlayışın önemsenmesi gerektiğini kaydetti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin şehirlerin bu tarz afetlere karşı hazır olmadığını gösterdiğini belirtti. Oduncu, kentsel dönüşümün ranta dönüştüğünü iddia etti.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak madde görüşmelerine geçildi.(AA)