25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Konuşma Zamanı: Kenti Kadın+’ların Sözü ve Sanatıyla Donatmak” başlığıyla gerçekleştirilen billboard aksiyonu, sanal sergi ve kitap çalışması kamuoyuyla buluşuyor. Çalışmada, feminist hareketin sloganları temelinde İstanbul Sözleşmesi’nin ‘yaşatan’ önemini vurgulamak amacıyla, 57 amatör ve profesyonel sanatçının, feminist sloganlar için ürettiği eserlere yer verildi.

25 Kasım’da billboard’ları kullanarak Türkiye'nin birçok kentini feminist slogan ve taleplerle donatıldı, yaşamsal önemi olan talepleri görünür kılacak sanal sergi açıldı ve bir kitap hazırlandı. Sanal sergi içeriğine, gerçekleştirilen billboard aksiyonuna ve yayınlanan kitaba bu adresten ulaşmak mümkün.

konusma zamani

AÇIK ÇAĞRI, FARKLI ANADİLLERİ

Çalışmanın ilk aşamasında, feminist hareketin sloganlarından oluşan bir slogan havuzu oluşturuldu. Amatör ya da profesyonel sanatçıların, seçecekleri sloganı sanatsal yöntemle yorumlama daveti açık çağrıyla duyuruldu. Çağrıya yanıt veren sanatçılar tarafından seçilen sloganın Türkiye'de konuşulan anadilleri arasından seçilen bir dil eşliğinde kullanılması için katılımcılar teşvik edildi. Böylece feminist sloganların sanatsal yorumlarının ve Türkçe ile birlikte Türkiye'de konuşulan anadillerinden 18’inin yer aldığı tasarımlar oluştu.

BİR DİYALOG PROJESİ”

“Konuşma Zamanı” ekibinde Meral Akkent, Şehlem Kaçar, Merve S. Öztürk ve Burcu Yılmaz’la çalışma hakkında bilgi verdi: ““Konuşma Zamanı, bir diyalog projesi aslında. İstanbul Sözleşmesi’ni gündemde tutacak bir iletişim çalışması. Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet sorununu, özellikle feminist sloganlar bağlamında görünür ele aldık. Proje, bir kültürel aktivizm çalışması da olduğu için, projenin oturduğu temeli tanımlayan üç kısa makaleye de yer verdik. Projenin feminist yöntemi, sanatçı seçiminde duyarlı olmamıza yardım etti. Bu yöntemle sanatçı belirleme süreci, açık çağrıya başvuranların çoklu kimlik özelliklerinin farkında olarak, büyük bir özenle yapıldı. 76’dan 16 yaşına kadar farklı yaşlarda katılımcımız var. Etnik, dinî ve kültürel arka plan çeşitliliği, anadil, bireyin kendini ait hissettiği toplumsal cinsiyet, engellilik, göçmenlik, yaşanan bölge gibi özellikler, projeye katılacak sanatçıların seçiminde özellikle bir dikkate alındı.”

“Konuşma Zamanı” kitabı 15 Aralık‘ta yayınlanacak. Kitap, üniversite kütüphanelerine, projeye katılan sanatçılara ve hak odaklı çalışan STK’lara ücretsiz olarak ulaştırılacak. Aynı tarihten itibaren “Konuşma Zamanı” sitesinden kitabın PDF versiyonu da ücretsiz olarak indirilebilecek.

AKSİYONA KATILAN SANATÇILAR

İstanbul ve Tunceli’de gerçekleşen billboard aksiyonu ile sanal sergi ve kitapta çalışmalarına yer verilen sanatçılar ise şöyle: Arya Emek, Ayaz Yıldız, Alara Başar, Almila Kuş, Arzu Bulut, Berivan Doğan, Betül Handan Dallı, Büşra Bozdemir, Ceyda Ilgaz, Çiğdem Üçüncü, Derya Ülker, Diana Page, Didem Dayı, Dilara Açıkgöz, Dilara Kızıldağ, Ekin Levent, Elif Gamze Bozo, Elifnaz Ulusoy, Esra Baydar, Gülcan Eslek, Güliz Sağlam, Gülnaz Yılmaz, Gülşin Ketenci, Günseli Baki, Güzide Gündüz, Hatice Kapusuz, Hülya Bakkal, Irmak Dönmez, İpek Kamacı, Melek Süreyya Tok, Melis Berk, Bidanuk Meral Fidan, Meryem Güldurdak, Nur Aytaman, Nilüfer Nurgül Özdemir, Okyanus Çağrı Çamcı, Ödül Kazan Zanbak, Özge Özgün, Özlem Şimşek, Pelin Topçu, Raziye Kubat, Saadet Sorgunlu, Seda Elhan, Sema Tahincioğlu, Serra Akcan, Sevgi Atan, Sıdıka Çivi Vangöl, Sultan Güner, Şafak Şule Kemancı, Şeli Abut Benhabib, Şenay Martinova, Tipim Kayık, Tuğçe Aydın, Vildan Dülgeroğlu, Yeşim Mutlu, Zeynep Atasoy.

Tunceli9