Peköz, Milli Güvenlik Kurulu’nun 90’lardan bu yana çatışma stratejisinin yarattığı toplumsal tahribatın tamiri için bir an önce barış süreci başlatılmalı” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, bugün Cumhurbaşkanlığı ile bağlı kuruluşların bütçesi görüşülüyor. Görüşmelerde, HDP Grubu adına Adana Milletvekili Kemal Peköz ve Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul konuştu. Peköz, şunları söyledi:

“Milli Güvenlik Kurulu periyodik olarak toplantılar yapan ama bu toplantılarında ana konularından bir tanesi, her toplantıda gündemde olan ve değişmeyen kardeşim dediğiniz ama kardeşinizin diliyle bir cümle bile kuramadığınız Kürtler, güvenlik sorunu olarak işlenmeye devam ediyor bu Milli Güvenlik Kurulu’nda.

Türkiye’nin çözmesi gereken en köklü sorun olan Kürt sorunu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte tamamen güvenlikçi bir anlayışla, şiddet yanlısı tutuma teslim edilmiştir. Diyalog ve müzakere yöntemleri, bu sorunun çözümü için kendini dayatırken Milli Güvenlik Kurulu ve MİT eliyle dizayn edilen anti demokratik siyasi anlayışlardan bir an önce vazgeçilmeli. Milli Güvenlik Kurulu’nun 90’lardan bu yana çatışma stratejisinin yarattığı toplumsal tahribatın tamiri için bir an önce barış süreci başlatılmalı. Ve kalıcı bir toplumsal barış inşası, Milli Güvenlik Kurulu’nun dayattığı stratejinin sebep olduklarının araştırılması ile mümkün olabilecektir.”

“BUGÜN AKP’NİN ÇÖKÜŞÜNDEN BAHSEDİYORSAK BUNUN EN ÖNEMLİ NEDENİ, İNSANLARA ZULMETMENİZ, KUL HAKKI YEMENİZ”

Peköz’ün ardından söz alan Toğrul, şöyle konuştu:

“15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra kamuda yaklaşık 130 bin insan, herhangi bir adli veya idari soruşturma yapılmadan sadece ‘isimleri ekli listededir’ denilerek kamudan ihraç edildiler. İhraç edilmekle de kalmadılar. O kadar nefret tohumu ekildi ki ‘Ağaç kabuğu yesinler’ diye suçlandılar. Bu insanların kamuda çalışması engellendiği gibi özel sektörde de çalışması engellendi. Yani hayatını idame ettirmeleri engellendi. Pasaportlarına el konuldu ve bu insanlar, açlığa hatta deyim yerindeyse sivil ölüme terk edildi. Hukuk yolu tamamen kapatıldı.

Barış imzacısı akademisyenler… Barış imzacısı akademisyenler hakkında en yüksek mahkeme, Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi. Yerel mahkemelerde beraat ettiler. Ama hukukun üstünde, hukuksuz bir şekilde oluşturulmuş OHAL Komisyonu, hepsi hakkında ret gerekçesi verdi. Bu insanlar, hala zulme uğruyorlar. Siz bu insanlara neden zulmediyorsunuz? İnanın bugün AKP’nin çöküşünden bahsediyorsak bunun en önemli nedeni, insanlara zulmetmeniz, kul hakkı yemeniz. Onun için çökeceksiniz. Elbet bir gün bunun hesabı adil hukuk önünde sorulacaktır.”