Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, “Erdemir’in kuruluşu ile başlayan konutların birçoğu ekonomik ömrünü doldurdu. Ereğli’de yaşlı evler var. Biz binaların depreme dayanıklı olup olmadığını belediye olarak kontrol edemiyoruz, çünkü buna yetkimiz yok. Bunu Bakanlık yapıyor. Biz de Bakanlığa Ereğli’de kentsel dönüşüm alan sınırlarının tespiti için başvuruda bulunduk. Ayrıca bir komisyon kurduk ve Ereğli’deki dükkan katı olan binalarda projeye göre kolon kesilmeleri var mı, yok mu diye kontrollere başladık” dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Mart ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne başvurarak kentsel dönüşüm alan sınırlarının tespiti için harekete geçtiklerini söyledi. Ereğli'de dükkan katı bulunan binalarda kolon kesilmesi tespiti için kontrollere başladıklarını da belirten Posbıyık, şunları kaydetti:

“VATANDAŞ İHBARLARINI DEĞERLENDİRİYORUZ”

“Kdz. Ereğli'de halkımızda haklı olarak büyük bir endişe var. 'Acaba evlerimiz yıkılır mı, depremde bir şey olur mu' diye mesajlar alıyoruz. Bizim belediye olarak yaptığımız iş İmar, Fen ve Zabıta ekiplerinden komisyon kurduk. Bütün binaları dolaşmaya başladılar üç gündür. Özellikle büyük marketlerin, mağazaların olduğu yerlerde kolon kesimi var mı diye bakılıyor. Vatandaşlardan da bize ihbar geliyor, kolon kestiler diye, ihbarları dikkate alıyor ve değerlendiriyoruz.

“BAKANLIK RAPOR VERME YETKİSİNE HAİZ, BİZİM YETKİMİZ YOK”

Ereğli'de yaşlı evler var. 1965'de fabrika kurulmaya başladıktan sonra evlerin çoğu yapıldı. Sıkıntılı evler de var. Bakanlığa bir yazı yazdık. Bakanlığa teklif ettik. Eve bakarak bu ev depreme dayanıklı, dayanıksız demek mümkün değil. Önce zemin etütlerinin yapılması lazım Bakanlıkla birlikte. Evlerin karot sistemiyle sağlamlığını ölçmek lazım. Ereğli Belediyesi'nde böyle bir ekip yok, yetkisi de yok. Bunu yapacak olan Bakanlığın görevlendirdiği lisanslı ekipler olacak. Hepsi de Bakanlık tarafından rapor verme yetkisine haiz. Bizim rapor verme yetkimiz yok. Bir örnek ile anlatayım size, Özmar'ın arkasında bir apartman vardı, kendileri şikayet etmişler, ‘Evimizi kontrol edin’ diye. Koskocaman apartmanı kontrol ettiler direkt Valilikten tahliye kararı geldi. O bina yıkılacak. Rapor yıkılacak diyor, şimdi vazgeçmeye çalışıyorlar ama ok yaydan çıktı. Dolayısıyla İl Çevre Müdürlüğü de bu lisanslı firmaların isimlerini yayınlamaya başladı. Oralara müracaat ediyorsunuz, parasını yatıyorsunuz, geliyorlar bakıyorlar donanımlı cihazlarla. Vatandaşlar bizden talep ediyorlar ama bizim böyle bir yetkimiz yok. Bakanlığa ve İl Çevre Müdürlüğü’ne başvurmak gerekiyor.

Mesela ben hatırlıyorum, 1971’de Fen İşleri Müdürlüğü yaptım ben Ereğli’de, planlamalar yapılırken Bakanlık tarafından zemin etüdü bile yapılmıyordu. Gözle bakılıyordu, ‘Burası jeolojik alan, burası sağlam zemin’ öyle karar veriyorlardı. Çok yanlış şeylerdi bunlar. Gözle yapılan yerlerde vatandaşlar müracaat ederek jeolojik kayma var denilen yerlerde bile inşaat izinleri aldılar. Bunların devlet tarafından, Bakanlık tarafından düzeltilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bunun için Bakanlığa iş birliği yazısı yazdık, birlikte bir çalışma yapalım dedik, Ereğli’de çok yaşlı evler var dedik, depreme dayanıklı olup olmadıklarını zemin etütleriyle ortaya çıkaralım diye gerekli müracaatlarımızı yaptık.

“GELİR GELMEZ YÜKSEK BİNALARI YASAKLADIM”

İnşaat Mühendisi olmam ve eski bir belediyeci olmam nedeniyle size bazı bilgiler daha vermek istiyorum. 1990 yılına kadar 4 bin 759 yapı ruhsatı verilmiş Kdz. Ereğli Belediyesi’nde. 91 ile 1998 arasında 2 bin 365 ruhsat verilmiş, 1999-2001 arasında 630, 2001-2011 arasında 2 bin 769, 2011-2023 arasında bin 427 adet yapı ruhsatı verilmiş. 2011 yılında kanunla Yapı Denetim Firmaları kurulmuş ve faaliyete başladı. 2011 yılında yapı denetim başladı demek ne demektir? Bir inşaatın projesini, mimarisini, statiğini, beton dökülürken betonun içerisinden numune alıp, doğru bir beton mu diye bakılmasına kabul eden veya etmeyen bir kuruluştur. Belediye, onların getirdiğine bakar, bu işlemleri yaptığını kanıtladığı takdirde ruhsat verir. Yani yapı ruhsatı vermek tamamen yapı denetim firmalarına verildi. Yapı denetimler nasıl yönetiliyor onu ben bilmem. Doğru mu yönetiliyor, eğri mi yönetiliyor ben onu bilemem. Belediyeler imardan sorumludur. Çok kat verilirse veyahut bir yeşil sahaya ruhsat verilirse buralarda sorumludur belediye. Mesela benim olmadığım dönemde yüksek katlara izin verilmiş. Sarıkorkmaz’ın tepesinde falan ben belediye başkanı değilken verilmiş. Gelir gelmez yüksek binaları yasakladım. Bakanlıktan onaylanan imar planı kaç katsa o kadar veriyoruz Ereğli’de. Başka kimse yüksek kat izni alamaz.”