Haber: Güldane Kılıç

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 21 yıl sonra Kars'tan milletvekili çıkardı. İnan Akgün Alp, CHP'nin Kars milletvekili olarak Meclis'e girdi. Yoğun süren seçim çalışmaları nedeniyle ufak bir rahatsızlık geçiren Alp, çalışmaların bütün hızıyla devam ettiğini dile getirdi. Kayyum atmalarına yönelik açıklamalarda bulundu. Alp, “Partimizin kararı ve atlı masayı teşkil eden partilerin kararı itibariyle kayyum uygulaması keyfi bir uygulama olmaktan çıkarılacak ancak yargı kararı çerçevesinde mümkün olabilecektir” dedi.

Kars Kayyum (1)

Kayyum ataması keyfi olmaktan çıkarılacak

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kayyuma karşı takındığı tutum ve genel politika üzerine konuşan Alp, “Ümit Özdağ ve partisi ile sayın genel başkanımız arasında imzalanan protokol çelişki sayılmaz. Şöyle ki Sayın Özdağ ile yaptığımız protokolde terörle mücadele çerçevesinde terörle bağlantısı kanıtlarla sabit olanlar mahalli idare yöneticileri yerine devlet görevleri atanması uygulamasına yargı kararı çerçevesinde devam edileceği hüküm altına alınıyor. Bu protokolü bizim altılı masayı teşkil eden partilerle beraber oluşturduğumuz ortak mutabakat metnindeki yerel yönetimler başlığı altında sıraladığımız kayyum politikasıyla beraber değerlendirmek gerekir. Ortak protokol metnimizdeki ibarelere göre seçilme yeterliliğini kaybeden ya da görevden uzaklaştırılan belediye başkanının yerine gelecek kişinin belediye meclisi tarafından seçilmesini sağlayacağımız hüküm altına alınmıştır. Sayın Özdağ ile yaptığımız protokoldeki devlet görevlilerinin atanması uygulaması bu maddeyle beraber değerlendirilirse belediye meclisi üyelerinde birer devlet görevlisi olduğu düşünüldüğünde ortak protokol metnimize aykırılık bulunmamaktadır. Yine ortak protokol metnimizde görev suçları sebebiyle hakkında soruşturma başlatılan yerel yöneticilerin geçici olarak görevden uzaklaştırmalarının da ancak yargı kararıyla mümkün olacağı belirlenmiştir. Dolayısıyla Sayın Özdağ ile yaptığımız protokol çerçevesinde kayyum uygulamasının yargı kararı çerçevesinde olabileceğine ilişkin hüküm bizim ortak politikalar metni ile uyumludur. Dolayısıyla partimizin kararı ve atlı masayı teşkil eden partilerin kararı itibariyle kayyum uygulaması keyfi bir uygulama olmaktan çıkarılacak ancak yargı kararı çerçevesinde mümkün olabilecektir” diye konuştu.

photo1685105157

Mücadelemiz hem Kars’tan hem de Diyarbakır’dan devam edecektir

Alp milletvekili çıkarma sürecini de değerlendirdi. Partimizin 21 yıl aradan sonra hem Diyarbakır’da hem de Kars’tan milletvekili çıkarmış olmasının elbette ki bölgeye yönelik politika değişikliklerinde, bugüne kadar erişemediğimiz kesimlere ulaşmak konusunda yaptığımız çalışmaların etkisi olduğunu ifade etti.

Kayumla ilgili değerlendirmelerde bulunan, Yeşil Sol Parti Kars milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit Kayyum ataması sadece HDP belediyelerine yapılan bir uygulama değil, onula birlikte kentte yaşayan halkın iradesine de bir müdahaledir.

Kayyum atamasına dair açıklamasına devam Koçyiğit “AKP’nin zaman zaman saldırıları oluyor. Bu saldırı dalgasını çok daha sistematik bir şekilde çok yönlü devam ettirdiğini görüyoruz. Bu saldırı dalgasının en başında da halkın iradesini seçme ve seçilme hakkını gasp etmek geliyor. Aslında kayyum uygulamasını da bu çerçevede ele almak gerekiyor. Kayyum sadece HDP’li belediyelere atanmış olması HDP’ye dönük bir baskı değildir. Aynı zamanda o kentte yaşayan ve o kentteki yerel yönetim hizmetlerinden faydalanması gereken bütün halka seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere hizmet hakkının gasp edilmesidir. Bu anlamıyla da aslında çağ dışı bir uygulama olduğunu bir sömürge hukukunun sonucu olduğunu olduğunun özel olarak altını çizmemiz gerekiyor. Kayyum uygulamasının sadece aslında Kürtlerin belediyeleriyle, Kürt illeriyle sınırlı kalmadığını da zaman içerisinde gördük. İlk Diyarbakır’a ve bölge illerine kayyum atandı ama zamanla şunu gördük ki aslında bu uygulama bütün Türkiye’ye yayılmak isteniyor. Bizimle sınırlı kalmayacağını Türkiye'nin her yerine yayılacak bir uygulama olduğunu AKP’nin bununla ayakta kalmaya çalıştığını bununla belediyelerin kaynaklarına el koyup rantla tavanla yandaşlarını beslemeye çalıştığını açık ve net bir şekilde görüyoruz” dedi.

Kayyum ataması demokrasiye aykırıdır

Bugün demokrasinin ölçüsü çok açık ve net en başta halkın seçme ve seçilme iradesinin tanınması yerel yönetimlerin güçlendirilmesi temel olmak durumunda olması gerektiğini belirten, “Bu anlamıyla da yeni gelecek yönetimin de gerçekten eğer demokrasi istiyorsa bunlara riayet etmesi bunları yerel yönetimleri güçlendirmesi halkın iradesini tanıması en temel olan başlıktır. Kars'ta belediyemize kayyum atandı ve şu anda kayyum tarafından yönetiliyor. Yönetim sözcüğü burada bir gerçekten iş ya da hizmet yapılıyormuş gibi bir algı oluşturuyor. Kesinlikle böyle bir durum yok. Kayyum belediyenin kaynaklarıyla AKP lehine seçim çalışması yürütüyor, seçim propagandası yapıyor, seçim yardımları dağıtıyor. O anlamıyla biz kayyum uygulamasına karşı dün nasıl mücadele ettiysek bugün de mücadele edeceğiz bu ülkenin demokratikleşmesi bu ülkede temel hak ve özgürlüklerin tanınmasının yolu da hukukun üstünlüğünden geçiyor. Yasama, yürütme ve yargının güçler ayrılığının ikame edilmesinden tesis edilmesinden geçiyor. Ve tabi ki demokratik bir rejimin demokratik cumhuriyetin inşasından geçiyor. Demokratik bir rejimin içerisinde kayyum gibi çağ dışı sömürge hukukuna sömürge valiliği uygulamaları olmaz olamaz” diye konuştu.