Haber: Av. Elifsu Dilek Şen


Kaş, 2 Özel Çevre Koruma Bölgesi, 4 Doğal Sit Alanı, 8 antik kenti, 1 Milli Parkı ve farklı derecelerde sayısız Arkeolojik siti,  dünyada sadece Kaş'ta yetişen Likya Orkidesi, Kaputaş Andızotu endemik türlerini de içine alan zengin bioçeşitliliğiyle eşine az rastlanacak doğal ve tarihi zenginliklere sahip. 


Bu deniz ve karasal zenginlik Türkiye'nin başlıca turizm noktalarından biri olmasının başlıca nedeni ve yine bu zenginlik rant arayan gözleri bu eşsiz coğrafyaya çeviriyor.


Duble yolun Kaş - Kalkan arasında sürüş kalitesinin düşüklüğü sebebiyle yapıldığı söylense de bilirkişi raporunda mevcut yolun azami 28 dk sürdüğü, yeni yapılacak yolun girişinin ise Kaş'ın merkezine 12 dk mesafede Ağullu Mahallesi kavşağından olacağı için 31 dk süreceği, bu sebeple yerel halkın % 73'ünün yine eski yolu kullanmaya devam edeceği tespit edilmiş. 


Peki asıl mesele sürüş güvenliği değilse nedir? Antalya Valisinin açıklaması konunun ne olduğunu özetliyor. "Allah'ın bize bahşettiği muhteşem coğrafyadan istifade edeceğiz."
İşte asıl mesele bu cümleyi ifade eden düşüncede; tüm doğal ve tarihi zenginlikleri koruyarak nasıl gelecek kuşaklara aktarırım diyen değil, nasıl paraya çeviririm diyen düşüncenin sesinde gizli. 


Proje Batı Antalya Havaalanı ile birbirini tamamlayarak Kaş - Kalkan yamaçlarının bir rant alanına çevirecektir. Bu alanın neredeyse tamamının zeytinlik arazi olması, civi çakılması yasak olan Kaputaş 1. Derece Doğal Sit Alanından köprü ile geçecek olması, endemik türlere, tarım ve ormanlık arazilere vereceği zarar kazanılacak rant karşısında bir teferruattır bu düşünce için. 

Kaputaş-1


Sonuç olarak;


Kaş - Kalkan deniz gören yamaçlarından geçen duble yol sonrasında alan hızla betonlaşacaktır. Burada kazanan Kaş halkı değil, projeyi çok önceden bilen ve o bölgenin insanından arazileri toplamış olan rantçılar, inşaat firmaları ve sonrasında bölgeye gelip turizm pastasından aslan payını alacak ulusal ve uluslararası firmalar olacaktır.
Kaş halkı özelinde Türk halkına ise maliyeti 2021 yılı verisiyle 2 milyar olduğu söylenen ama yapılacak köprü, viyadük, tünel,kamulaştırma giderleriyle söylenen rakamın çok üzerinde bir maliyetin getireceği vergi yükü ve bu eşsiz doğanın tahrip edilmiş yüzü kalacaktır.