Kars Tarım Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından SAT-2 serotipi şap hastalığının yayılmasını önleyici tüm tedbirlerin alındığını belirterek, Kars’ta da şap hastalığına duyarlı il ve il içi tüm hayvan hareketliliğinin hastalık ortadan kalkıncaya kadar ülke genelinde durdurulduğunu söyledi.

"TÜM HAYVAN HAREKETLİLİĞİNİ DURDURDUK"

İbrahim Altıntaş şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi şap hastalığı çift tırnaklı hayvanlarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Şap hastalığı yıllardan beridir mücadele ettiğimiz ve aşısını yaptığımız bir hastalıktır. Ayrıca meslektaşlarımızın iyi bildiği bir hastalıktır ama geçtiğimiz günlerde 7 tip olan şap hastalığının biri olan SAT-2 serotipi ile karşı kaşsıyayız. Bu tip hastalığının ülkemizde de görünmesinden dolayı Kars’ta da tüm hayvan hareketliğini durdurduk ve hayvan pazarlarını kapattık. Şap enstitümüz salgın ile ilgili olarak mücadeleye başladı ve bu aşı bugün itibariyle Kars, Ardahan illerimize ulaştı ve aşılama çalışmalarına hemen başladık. Şu an endişe edilecek bir durum yok her şey kontrol altındadır. Arkadaşlarımız zaten bu işleri biliyorlar. Zaten önümüzdeki günlerde ilkbahar şap aşılama kampanyası başlayacak. Bu süre içerisinde Türkiye’de olduğu gibi Kars’ta da tüm hayvanlar aşılanmış olacak

"HAYVANLARI KARANTİNA KALKMADAN ÇIKARTMAYALIM"

Hayvan pazarlarını her ne kadar komisyon kararını biz almış olsak da Türkiye genelinde bakanlık tarafından bu işlemler yapıldı. Tüm Türkiye'de bulunan uygulanıyor, aşılama bittikten sonra sanırım hayvan pazarları da açılır, hayvan hareketleri de açılır diye düşünüyorum. Aşılama 7 ilçe ve kent merkezinde eş zamanlı olarak yapılacak. Zaten şu anda sağlık personeli arkadaşlarımızın izinleri iptal edildi. Bütün arkadaşlarımız hatta cumartesi ve pazar günleri bile aşılama yapmayı düşünüyoruz. Türkiye genelinde geçen hafta bakanımızın yaptığı açıklamaya istinaden 8 mihrakta hastalık çıktı, mücadeleye de tüm Türkiye olarak şu anda başladık elimizden geleni yapacağız bir an evvel aşılamalarımızı bitirdikten sonra da zaten normal rutine döneriz diye düşünüyorum. Hayvan sahiplerinin de dikkatli olmaları gerekiyor. Şanslı bir dönemdeyiz, hayvanlarımız içeride aşılamalar bitmeden, yani bu karantinaya kalkmadan dışarıya çıkartmayalım. Çok fazla dışarılarda yani hayvanların olduğu yerlerde dolaşmamaları, ahıra girerken çıkarken en basiti sönmemiş kireçle ayaklarını dezenfekte etmeleri önem arz ediyor diye düşünüyorum."