AKP iktidarının yargı üzerindeki baskısı her geçen gün artıyor. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarına alt mahkemeler uymayarak normlar hiyerarşisini tepe taklak hale getirdi.

Hukuksuz bir şekilde hapse giren Avukat Can Atalay, Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Milletvekili seçildi. Atalay, milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. AYM, Can Atalay'ın durumu hakkında ihlal kararı verdi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi karara uymadı. Mahkeme normlar hiyerarşisini çöpe atan kararının yanı sıra AYM üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın kararını bir 'darbe' olarak değerlendirdi. Özel, CHP Milletvekilerine TBMM'de Demokrasi Nöbeti tutma talimatı verdi. CHP'liler günlerdir Meclis'te nöbet tutuyor. İktidar ise Yargıtay 4'üncü Dairesi'ne sahip çıktı.

Ülke gündemine oturan AYM, hakkındaki tartışmalara ilişkin tek bir açıklama yapmadı. Haftalardır açıklama yapması beklenen AYM, X hesabından ise Whatsapp Kanalı açtığını duyurdu.

Mahkeme, Bireysel Başvuruların, Norm Denetimi ve faaliyetlerin buradan halka duyurulacağını bildirdi. AYM'nin X paylaşımı şöyle:

Screenshot 2023-11-28 at 15-29-57 (1) X'te Anayasa Mahkemesi 📢Anayasa Mahkemesi WhatsApp Kanalı Açıldı Anayasa Mahkemesi kararlarına ilişkin basın duyurularının ve Mahkememiz faaliyetlerinin kısa sürede geniş kitl[...]