Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, geçtiğimiz yıl aralarında müdür, müdür yardımcısı ve şef, sosyal çalışmacı, psikolog, öğretmen, memur, vb. kadroların da bulunduğu toplam bin 200 kadro için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açtı.

Binlerce personelin başvuru yaptığı görevde yükselme ve unvan değişikliği için yazılı sınav 24 Eylül 2022'de yapıldı. Daha sonra sözlü mülakat aşamasına geçildi.

20 Aralık’da başlanan sözlü mülakatlara 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bir süre ara verildi. 4 Nisan’da tekrar başlanan sözlü mülakatların sonuncusu da 18 Nisan'da yapıldı.

MAZARET SINAVI 2 MAYIS'A ERTELENMİŞTİ 

Mazeret beyan edip mülakat sınavına katılamayanlar için 2 Mayıs'ta bir sınav daha açıldı.

Buna göre, 2 Mayıs'taki mazeret sınavının son bulmasıyla bakanlık personeli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin “Sınav Sonuçlarının Duyurulması” başlıklı 17. Maddesinin 2. Fıkrasında “sözlü sınav sonucu ile birlikte nihai başarı listesi, sözlü sınavların yapıldığı tarihten itibaren en geç on iş günü içinde Bakanlığın internet sitesinde duyurulur.” hükmü düzenlenmiştir.

Ek olarak, ilgili hüküm ve sınav takvimi gereğince sözlü sınav sonuçları ile nihai başarı listelerinin son açıklanma tarihi 16.05.2023 idi.

Mazeret sınavının 17 Nisan'dan 2 Mayıs'a kadar yapılmaması ise sınav sonuçlarının açıklanmasının seçim sonrasına bırakılmak istendiği yorumlarına neden oldu.

Ama seçimin ikinci tura kalmasıyla bakanlığın kendi mevzuatında yer alan sonuçların son mülakattan sonra 10 iş günü içinde açıklanması gereken tarih de aşılmış olup hiçbir açıklama yapılmadan sınava giren adayların beklemeye alınmış ve ikinci tur seçimlerinden hemen sonraki gün akşam saatlerinde duyuruldu. 

Adaylar mülakat sonuçların 70 ve üstü almaları şartı ile başarılı sayıldıkları ve yazılı ve  mülakattan aldıkları notların aritmetik ortalaması ile sıralaması yapılarak sonuçlar yayınlandı. 

Bü süreçte yazılı sınavda 80 üstü alan hatta 90 ve üstü alan bir çok adayın mülakat notlarının 60-69 aralığında notlar verilerek elendiği öğrenildi. 

Yazılı sınavlarda yüksek not alanların mülakat notları eklendikten sonra yüksek ortalamaya sahip olmalarına rağmen mülakatta 70 barajına takılarak elendikleri öğrenildi. 

Bu süreçte Aile ve sosyal politikalar bakanı Derya Yanık, 22 Mayıs 2023 tarihinde Twitter hesabından “Çalışma arkadaşlarımızın hiçbir hakkının ihlal olmaması için gerekli tüm çalışmaları gözden geçiriyoruz” şeklinde açıklamada bulunmuştu. 

Öte yandan mülakata giren adaylara meslekleri ile ikişer soru sorulduktan sonra meslek dışı bazı soruların da sorulduğu öğrenildi. 

Sınava giren adayların bazılarına sorulan sorular ise şu şekilde: 

  • Gökkuşağının ortadaki rengi hangisidir?
  • Üç büyük ülkenin kutsal şehri neresidir?
  • Mavi vatan neresidir?