Yargıtay tarafından verilen ceza kararı bozulan ve dosyası Konya'ya geri gönderilen Kadir Şeker ile ilgili mahkeme kararını verdi. Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Kadir Şeker'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Tutuklu sanık Kadir Şeker, 5 Temmuz’da hâkim karşısına çıkacak.

“HATIRLAYALIM”

Kadir Şeker, 5 Şubat 2020'de merkez Selçuklu ilçesi Kosova Mahallesi'ndeki parkta duyduğu tartışma sesleri üzerine bir kadının şiddet gördüğünü düşünmüş, çifti ayırmaya çalışmıştı.

Bu sırada Özgür Duran'ın sözlü ve fiziki müdahalesiyle karşılaşan Kadir Şeker ile arasındaki boğuşma sırasında aldığı bıçak darbesiyle yaralanan Duran, hastanede hayatını kaybetmişti.

Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Şeker'e, "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası verilmiş, Şeker'in cezası haksız tahrik nedeniyle 15 yıla, iyi hal indirimiyle de 12 yıl 6 aya düşürülmüştü.

Şeker'in avukatlarının itirazı üzerine dosya Yargıtay'a gitmiş, Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Kadir Şeker'e verilen hapis cezasının temyiz istemiyle ilgili inceleme yapmıştı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesince inceleme sonrası, Türk Ceza Kanunu'nun 29. maddesi uyarınca yapılan uygulama sırasında tahrikin derecesi ve yoğunluğu da gözetilerek azami hadde yakın bir indirimle cezanın belirlendiği, 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Şeker hakkında daha fazla indirim yapılması gerekçesiyle kararın bozulmasına karar verildiği belirtilmişti.

“YARGILAMAYA TUTUKSUZ DEVAM EDECEĞİ KANAATİNDEYİZ”

Yargıtay 1. Ceza Dairesinin kararını değerlendiren avukat İsa Atakan Şahin, ilk derece mahkemesinin Yargıtay'ın kararına uyması halinde Kadir Şeker'in 12 yıl ile cezalandırılıp iyi hal indirimi ile birlikte neticeten 10 yıl hapis cezasına çarptırılacağını vurguladı.

 

Kadir Şeker’in tahliye olup olmayacağı konusunda konuşan avukat Şahin, şu açıklamalarda bulundu:

"Mevcut infaz düzenlemeleri göz önünde bulundurulduğunda, Kadir Şeker bir yıl kapalı cezaevinde kalıp ardından açık cezaevinde cezasını tamamlayacaktır. Fakat, Covid-19 tedbirleri kapsamında açık cezaevinde bulunan mahkumların uzun süredir izinli olduğu göz önünde bulundurulduğunda Kadir Şeker bu durumda izinli olarak günlük hayatta cezasını sürdürecektir. Fakat bilindiği üzere Kadir Şeker 2 yıl 4 aydır tutuklu bulunmakta. Tutuklu bulunduğu süreden kapalı cezaevinde geçirmesi gereken süre mahsup edildiğinde, Şeker'in bir yıl 4 ayını tutuklu olarak geçirmesi yaşadığı hak mahrumiyetini gözler önüne sermektedir. İlk derece mahkemesinin Yargıtay'ın bozma ilamına uyması halinde tutuklulukta geçen süre sebebiyle yaşanılan mağduriyet ve hükmedilecek ceza miktarı göz önünde bulundurulduğunda ilk derece mahkemesi tarafından Kadir Şeker'in tahliye edilerek yargılamaya tutuksuz devam edileceği kanaatindeyiz."