GÜNDEM

Kadına yönelik şiddet araştırması: Toplumun dörtte biri kadına yönelik şiddeti savunuyor

25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü geride kaldı. Ülkemizdeki araştırmamıza göre her 4 kişiden biri kadına yönelik şiddetin haklı sebepleri olabilir düşüncesinde.

Abone Ol

IPSOS araştırmasına göre; 2018-2020 yıllarında toplumun %60’ı kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğunu düşünürken bu gün bu görüş %53’e gerilemiş durumda. Bugün toplumdaki her 2 kişiden biri kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olmadığı görüşünde. Kadınların bu konudaki görüşleri daha olumsuz.

Bireylere hangi sosyal sorumluluk projelerine öncelik verilmesi gerektiği sorulduğunda “şiddet gören kadınlar” %34 ile ilk sırada belirtilen konu olarak öne çıkıyor.

Toplumun büyük çoğunluğu kadına yönelik şiddeti toplumun çok önemli bir sorunu olarak görüyor ve şiddetin arttığını düşünüyor. Öte yandan, toplumun dörtte biri şiddetin haklı sebepleri olabileceğine itiraz etmiyor.

Kadınlar gündüz biraz daha rahat olsalar da gece veya gündüz, tek başına veya arkadaşlarıyla dışarıdayken kendilerini güvende hissetmiyorlar. Geceleri güvende hissettiğini söyleyenlerin oranı %9. Gündüz bu oran biraz daha yüksek olsa da sadece %16 seviyesinde.

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, kadınların ve kız çocuklarının karşı karşıya olduğu en önemli küresel sorun olarak gösteriliyor. Avrupa Birliği ülkelerindeki kadınların %77'si, COVID-19 salgınının kendi ülkelerinde kadınlara yönelik fiziksel ve duygusal şiddette artışa yol açtığını düşünüyor.