DÜNYA

Joe Biden’ın ajandasında neler var?

46. ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ilk günden 17 kararname imzalayarak hızlı bir giriş yaptı. İlk konuşmasında demokrasi, birlik ve barış vurgusu yapan Joe Biden’in öncel...

Abone Ol

46. ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ilk günden 17 kararname imzalayarak hızlı bir giriş yaptı. İlk konuşmasında demokrasi, birlik ve barış vurgusu yapan Joe Biden’in öncelikli 4 gündemi pandemi, iklim krizi, ekonomi ve ırkçılık...

https://www.youtube.com/watch?v=ScLtp4a_qfw&feature=youtu.be Başkan Biden Beyaz Saray’daki ilk imzaların ı Paris İklim Anlaşması ve Dünya Sağlık Örgütü’ne yeniden katılım, Meksika sınırındaki duvarı durdurmak ve seyahat yasaklarını kaldırmak için attı. Göçmenlerin sınırdışı kararları esnetildi, özellikle küçük çocuk sahibi olan göçmenlerin sınırdışı işlemleri durduruldu. Bazı müslüman ülkelere yönelik olarak uygulanan seyahat yasakları da kaldırıldı. Yeni yönetimin ilk elden aldığı kararlar arasında pandemi önlemleri de var. ABD’nin küresel aşı programı COVAX'a dahil olacağı da açıklandı. Kamu personeli için maske takma ve sosyal mesafe zorunluluğu getiren Başkan Biden, 1,9 milyar dolarlık paket ilan etmeyi planlıyor. Bu kapsamda saatlik asgari ücretin 15 dolara yükseltilmesi, küçük işletmede doğrudan maddi destek, sosyal güvenlik ödemelerinde indirim öngörülüyor. Biden’ın planları arasında Trump’ın düşürdüğü vergi oranlarının yeniden eski düzeyine çıkarmak da bulunuyor.

EĞİTİM VE SAĞLIĞA BÜTÇE, YERLİ ÜRETİME DESTEK

Başkan Biden, Obamacare olarak bilinen ve önemli adımlar içeren sağlık reformunu yeniden gündeme taşıyor. Öncelikli hedef olarak ülke nüfusunun yüzde 97’sini sağlık sigortası kapsamına almayı belirleyen Biden, eğitimde de önemli adımlar planlıyor. Ücretsiz okul öncesi eğitim, ücretsiz üniversitelerin artırılması ve öğrenim kredisi borçlarına af gibi uygulamaların ilk elden hayata geçirilmesi düşünülüyor. Yerli üretime ağırlık vermeyi ve federal bütçeden yerli ürünlerin alımı için pay ayırmayı öngören Biden yönetimi, yeşil endüstriyel üretime de önem veriyor. Temiz enerji çalışmaları için büyük bir araştırma bütçesi oluşturulması planlanıyor.

GÖÇMENLİK REFORMU GÜNDEME GELECEK

Başkan Biden’in ilk imzaladığı kararnameler arasında göçmenler ve azınlıklar ile ilgili kararların olması tesadüf değil. İlk 100 gün hedefleri ve sonrasındaki planlar arasında göçmenler özel bir yer tutuyor. Meksika sınırında inşa edilen duvarı durduran ve sınırdışı kararlarını esneten yeni yönetim, Obama dönemi sözü verilen kapsamlı göçmenlik reformu için düğmeye basacak. Ülkede bulunan ve sayıları 11 milyonu bulan belgesiz göçmenler için adımlar atılması ve vatandaşlık başvurularının kolaylaştırılması düşünülüyor. Yükselen ırkçılığa önlem olarak azınlık grupları desteklemeyi öngören Biden yönetimi, azınlıkların toplumsal ve ekonomik gelişimi için özel politikalar geliştirecek, azınlık işletmelerine ek destek sağlayacak.

YENİDEN LİDER ÜLKE HEDEFİ

Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Harris’in merak edilen tutumlarının başında dış politikada atacakları adımlar geliyor. İlk günlerde önceliği iç meselelere vermiş gibi görünen yeni yönetimin ajandasında öncelikli olarak Avrupa Birliği ve NATO başta olmak üzere müttefiklerle ilişkileri geliştirmek, var olan pürüzleri gidermek bulunuyor. Asya ve Ortadoğu’da iyice çetrefilli hale gelen sorunların çözümü için uluslararası toplumun desteğinin alınması ve ABD’nin yeniden lider ülke pozisyonuna getirilmesi de öngörülüyor.

AKP-MHP İKTİDARIYLA İLİŞKİLER

Dış politikanın önemli bir ayağını ise ABD-Türkiye ilişkileri oluşturuyor. Trump'a açık destek veren AKP-MHP iktidarı şimdilik gelişmeleri tedirginlikle izliyor. ABD-Türkiye ilişkilerinde Suriye krizi, S400’ler ve Halkbank davası gibi başlıklar öne çıkıyor. Biden’ın Türkiye politikası AKP-MHP iktidarını zorlayacak gibi görünüyor. Genelde ABD Kongresi'ni frenleyen Trump'ın aksine Joe Biden'ın S400'ler ve yaptırımlar konusunda daha net bir tutum alması bekleniyor. Biden'ın uygulayacağı Ortadoğu politikası da Türkiye'yi doğrudan ilgilendiriyor.