Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından saha araştırmalarını gerçekleştiren TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Yönetim Kurulu üyeleri, araştırmaya yönelik ilk tespitlerini kamuoyu ile paylaştı. Bölgede incelemede bulunan JMO Başkanı Jeoloji Mühendisi Hüseyin Alan, değerlendirmelerini paylaştı.

'FAY YASASI HEMEN ÇIKMALI'

Evrensel'in aktardığına göre Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde Yeni Bademli ve Eski Bademli köyleri arasında fay izlerini takip eden Alan, fayın bahçe duvarını geçerek binayı nasıl yıktığını bölgede yaptığı incelemelerle aktardı. Alan, "Fay zonunun üzerine bina yapılmayacağını artık bu toplumun bir an önce anlaması, fay yasasını hemen çıkarması gerek" dedi.

'YILLARDIR SÖYLEDİĞİMİZ KONULARA AĞIRLIK VERİLMEDİ'

Fay zonunun geçtiği bölgenin yaklaşık 60 metre yukarısında yer alan binada en ufak bir hasarın yer olmadığını gösteren Alan, "Tam bir jeoloji laboratuvarı burası. İnşaat mühendisleri, mimarlar mutlaka gelip bu lokasyonu incelemeli. Fay yasasından neyi anlatmak istediğimizi bu örnekle görmeleri gerektiğini düşünüyorum. Yazık yıllardır söylediğimiz konulara maalesef ağırlık verilmedi. Fay zonu üzerine kurulan binaların nasıl çöktüğünü görüyoruz" ifadelerini kullandı.

İSLAHİYE-FEVZİPAŞA İSTASYONUNDA HASAR

Gaziantep'te İslahiye-Feyzipaşa tren istasyonunda da incelemede bulunan Alan, "İstasyonun giriş kısmında yer alan doğuya doğru bakan yamaçların eteklerinde önemli deformasyonların olduğu, duvarların kaydığı görülüyor. Heyelan ve buradaki tomografik etkiyle bir kısmında deformasyon söz konusu. İstasyonun hizmet binasının da çöktüğünü, hasar gördüğünü de sizlerle paylaşmak istiyoruz. Tren hattına doğru da elektrik sağlayan bazı direklerin kaydığını gördük. Buradan demir yolu istasyonuna gidiyorsunuz. İstasyonun yıkım çalışmaları devam ediyor. Bu bölgenin tam fay zonu üzerine bir kısmı oturması nedeniyle özellikle istasyon bölümü hasar görmüş, vagonlardan bir kısmı da hareketin aksi yönünde bir devrilme yaşamış" bilgisini paylaştı.

'TCDD GENEL MÜDÜRÜ DERHAL İSTİFA ETMELİ'

"Sadece yerleşim alanlarının değil çok sayıda kritik tesislerin de fay zonları üzerine kurulduğunu biliyoruz" diyen Alan, "Gelen bu depremde Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nün (TCDD) zamanında gerekli tedbirleri alıp, demir yollarını afet zararlarına, deprem etkilerine karşı hazır hale getirmedikleri görüyoruz. Kaç gündür demir yolları çalışmadığı için birçok lojistik hizmet maalesef kara yollarından tesis edilmeye çalışılıyor. Dünyanın hiçbir yerinde lojistik hizmetler kara yolu ve hava yolu ile gerçekleştirilmez. Demir yolları burada ana taşıyıcı hizmet rolünü görmesi gerekiyor. Devlet Demiryolları bugün hiçbir hizmeti yerine getirmemektedir. Devlet Demiryolları Genel Müdürü derhal istifa etmelidir" çağrısında bulundu.

'FAY ZONLARININ ÜSTÜ YAPILAŞMAYA KAPATILSIN'

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde bağlı Şekeroba Mahallesi'ndeki gözlemlerini de aktaran JMO Başkanı Hüseyin Alan, "Fay üzerine oturan yerleşim alanlarından bir tanesi Şekeroba. Fay zonu üzerine yer alan yapılarda nasıl bir yıkımın olduğunu açıkça burada görebiliyoruz. Ben bu ülkenin yöneticilerine sesleniyorum; bu ülke insanını ölüme terk edenler, yüz binlerce insanın yaralanmasına neden olanlar, rant ve talan uğruna insanları ölüme götürenler gelin burada görmek istediklerinizi görün. Bu kadar bu ülke insanına ihanet eden bir anlayış olur mu? Yıllardır 'Fay yasası çıksın, fay zonlarının üzeri yapılaşmaya kapatılsın' diyoruz.  Lafımızı dinlemediniz, rant ve talan uğruna yüz binlerce insanın bu yıkıntılar altında kalmasına sebep oldunuz. Bütün milletvekillerini Şekeroba’ya davet ediyorum; lütfen gelsinler fay zonu üzerinde yaşanan yıkımı görsünler. Belki ellerini vicdanlarına koyarlar da fay yasasını bir an önce çıkarırlar" diye konuştu.