Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde bulunan hayvan deney laboratuvarlarının kapatılması için Alsancak'ta bulunan üniversite rektörlüğü önünde bir araya geldi. Polis engeli üzerine açıklama rektörlük karşısında bulunan sokakta yapıldı. Açıklamada, “Hayvan deney laboratuvarlarına hayır” pankartı açıldı. Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu'ndan Mete Hüsünbeyi, her yıl dünyada 100 milyondan fazla hayvanın deneylerde kullandığını belirtti. 

Hüsünbeyi, hayvanların "mal" olarak görülmelerini, sömürülmelerini, deneyde kullanılmalarını ve işkenceye maruz kalmalarını kabul etmediklerini vurguladı. Hüsünbeyi, "Dünyada birçok üniversitede olduğu gibi ülkemizde de Aksaray Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi hayvan deneyini kaldırmıştır. Bir araştırma veya çalışma yaparken canlı hassasiyetini ve hayvanların da bizim gibi benzer duyulara sahip olduğunu öğrenerek yetişmemiz gerekiyor. Onları laboratuvar materyali olarak görmememiz gerekiyor. Dünya genelinde birçok ülkede bakanlıklar benzer kararları almış durumda” diye kaydetti. 

'ÇAĞDIŞI DENEYLERDEN VAZGEÇİLMELİ'

Türkiye'de 120'den fazla Hayvan Deney Laboratuvarı bulunduğunu ifade eden Hüsünbeyi, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde 10 kilo üstü hayvanlara yönelik 2’inci laboratuvar yapıldığını söyledi. Hüsünbeyi, "Bilginin, bilimin geliştiği bu dönemde çağdışı kalmış hayvan deneylerinden vazgeçilmeli. Hayvan deney laboratuvarları alternatif bilimsel araştırma laboratuvarlarına dönüştürülmelidir. Biz irademizle kendi bedenlerimizi bilim ve eğitim amaçlı değerlendirilmek üzere kadavra olarak bağışlıyoruz. Bir sömürü biçimi olan hayvan deneyleri vahşetinden vazgeçilmesini talep ediyoruz" çağrısı yaptı.