MA’da yer alan habere göre, İzmir'de 3 Şubat 2021 tarihinde gerçekleşen Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyım atanmasına karşı yapılan eylemler sırasında işkence ile gözaltına alınan insan hakları savunucusu Aytül Uçar, Erdoğan Akdoğdu, Emine Akbaba, İrem Çelikbaş, İsmail Temel ve Mehmet Kasar hakkında açılan “cumhurbaşkanına hakaret” davasının 5’inci duruşması İzmir 41'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Aytül Uçar, taraf avukatları ve tanıklar hazır bulundu.

Duruşma kimlik tespitinin ardından başladı. Duruşmada İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nün mahkemenin istediği gözaltı aracındaki kameranın kayıtlarının olmadığı yönünde ikinci kez mahkemeye cevap gönderdiği belirtildi.

‘HAKARET BİZİM KÜLTÜRÜMÜZ DEĞİLDİR’

Duruşmada sanık müdafilerinin talebi nedeniyle Avukat Erdoğan Akdoğdu dinlendi. Erdoğan olay günü İzmir Barosu’nun çağrısıyla avukat olarak gittiğini, polisin şiddetine engel olmaya çalıştığı esnada kimliğini göstermesine rağmen gözaltı işleminin yapıldığını ifade etti. Araç içinde de işkence edilerek ters kelepçe yapıldığını belirten Erdoğan “Biz solcular tepkimizi küfürlerle dile getirmeyiz. Böyle bir kültürümüz yok, bu nedenle atılı suçlamaların hiçbiri yaşanmadı” şeklinde konuştu.

Duruşmada dinlenen tanık polis ise olay gününü hatırlamazken suçlama konusu cinsiyetçi hakaretleri hatırladığını iddia etti. Tanık polis şiddet gördüklerini de savundu.

Sanık avukatları ise tanık polisin ifadesinin çelişkili olduğunu, olay günü araç içinde gerçekleşen işkenceyi hatırlamadıklarını söylese bile gözaltına alınırken işkence yaptıklarına dair görüntüleri dosyaya sunacaklarını belirtti. Ayrıca avukat Aytül Uçar’ın Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından olay günü gördüğü işkenceye dair hazırladığı raporu da dosyaya sunuldu.

İddia makamı yazılı mütaala sunmak için ek süre isterken, mahkeme, dosyaya sunulan görüntülerin incelenmesi ve dosyadaki eksik hususların tamamlanması için davayı 9 Aralık’a erteledi.