Son yapılan Kabine toplantısından KYK kredisinden yararlanan öğrencilerin kredi geri ödemelerinin sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılması, yalnızca anaparayı ödemeleri kararı çıktı. Yapılan düzenlemenin üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulamayan, bu nedenle KYK borcunun anaparasını dahi ödeyecek durumu olmayanları da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini dile getiren Türkkan, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Türkkan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun cevaplaması için soru önergesi verdi.

“HÜKÜMETE YAKIN MÜTTEAHHİTLER”

Türkkan önergesinde; Hükümet’e yakın müteahhitlerin tek kalemde milyarlarca lira borcunun silinmesine dikkat çekti. Türkkan, Bakan Kasapoğlu’na “Hükümet’e yakın müteahhitlerin milyarlarca TL tutarında olan vergi borçları silinirken, milyarlarca Euro bedelindeki kira borçları ertelenirken; daha önce kredi kullanan, üniversiteden mezun olduğu halde iş bulamayan insanlar neden borç yükü altında bırakılıyor, bu insanların söz konusu müteahhitler kadar değeri yok mu?” diye sordu.

"ALINAN MİKTAR GERİ ÖDENECEK Mİ?"

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili önergesinde ayrıca, daha önce aldığı krediyi katlanarak ödemek zorunda bırakılanların durumunun da altını çizdi ve Bakan’a “KYK kredisini daha önce faiziyle ödemiş olanların faizden doğan borçları ya da enflasyon farkı nedeni ile alınan miktar geri ödenecek mi?” sorusunu yöneltti.

Vekil Türkkan’ın Bakan Kasapoğlu’na sorduğu sorular şu şekilde:

18 Temmuz 2022 tarihinde yapılan Kabine toplantısında KYK kredisinden yararlanan öğrencilerin kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılması kararlaştırılmış, yalnızca anaparayı ödemelerine karar verilmiştir.

Böylece mezun olup geri ödemesi başlayacak 1 milyon 49 bin, kredi almış ancak henüz mezun olmamış 812 bin, geri ödemesi vergi dairelerince takip edilen 1 milyon 295 bin olmak üzere yaklaşık 3 milyon 157 bin gencin öğrenim kredisi sorununun çözüleceği kamuoyuna açıklanmıştır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1-Yapılan düzenlemenin, üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulamayan, bu nedenle KYK borcunun anaparasını dahi ödeyecek durumu olmayanları da kapsayacak şekilde genişletilmesi düşünülmekte midir, bu konuda mağduriyet yaşayanların mağduriyetlerinin nasıl giderilmesi düşünülmektedir?

2-Hükümet’e yakın müteahhitlerin milyarlarca TL tutarında olan vergi borçları silinirken, milyarlarca Euro bedelindeki kira borçları ertelenirken; daha önce kredi kullanan, üniversiteden mezun olduğu halde iş bulamayan insanlar neden borç yükü altında bırakılmaktadır, bu insanların söz konusu müteahhitler kadar değeri yok mudur?

3-KYK kredisini daha önce faiziyle ödemiş olanların faizden doğan borçlarının ya da enflasyon farkı nedeni ile alınan miktarın geri ödenmesi düşünülmekte midir? Böyle bir ödeme yapılması düşünülmüyor ise bu adil bir düzenleme midir, bu konuda Bakanlık olarak görüşünüz nedir?

4-Düzenlemenin kapsamının genişletilerek KYK borçlarının tamamının silinmesi, böylece milyonlarca borçlunun bu yükten tamamı ile kurtarılması düşünülmekte midir?