İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak, partisinin 31 Mart yerel seçimlerine yaptığı hazırlık hakkında açıklamalarda bulundu. 

Gazetecilerle bir araya gelen Akburak, İYİ Parti’nin merkez sağdan oy alma potansiyelinin diğer partilerden daha fazla olduğunu belirtti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in merkez sağın kodlarını çok iyi bildiğini ifade eden Akburak, yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme kararlarının ardından oylarının 1 buçuk, 2 puan arttığına dair çalışmalar olduğunu söyledi.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, başlangıçta İYİ Parti’nin kararının anlaşılamadığını, medyadan da yoğun bir saldırı olduğunu belirten Akburak, “Hayatımda ilk defa bir meclis üyesinin istifa etti diye ana habere konuk olduğunu gördüm” dedi.

‘CHP’DEN DAHA FAZLA AK PARTİ KAYBEDECEK’

Kurdukları ‘üçüncü yol’ denkleminin CHP’nin aleyhine olduğu yorumunun doğru olmadığını belirten Akburak, “Biz aday çıkarınca sadece CHP kaybetmiyor. CHP’den daha fazla AK Parti kaybediyor. Şehir şehir analiz ederseniz bazı yerlerde CHP, bazı yerlerde AK Parti çok büyük sıkıntıya girecek. Bizim derdimiz ne AKP ne CHP. Bizim derdimiz kendimiziz” dedi.

Adana, Antalya, Kırklareli, Kütahya, Uşak, Bursa, Ordu, Nevşehir, Isparta gibi illerde güçlü olduklarını belirten Akburak, “Ayyüce Türkeş, Başbuğ Alparslan Türkeş’in kızı. Adanalı bunu görmezden gelir mi?” diye sordu ve “Adana’nın bazı ilçelerinde çok farklı sonuçlar göreceksiniz” dedi.

Yerel seçimlerde yüzde 10’un üzerinde oy alabileceklerini düşündüklerini belirten Akburak, metropollerdeki pek çok ilçeye talip olduklarını söyledi.

‘İSTANBUL’DA TÜM İLÇELER HAZIR’

Ankara ve İstanbul adaylarıyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirten Akburak, iki şehir için de ‘milletvekili aday’ olmayabileceğini söyledi. Ankara ve İstanbul’un birlikte açıklanabileceğini, İstanbul’da hemen hemen bütün ilçelerinde adaylarının hazır olduğunu belirten Akburak, kamuoyunun tanıdığı isimlerin de aday olabileceğini ifade etti.

İYİ Parti’nin seçim kampanyasını kendisinin yürüteceğini ifade eden Akburak, İstanbul ve Ankara adaylarının Şubat’ın ilk haftasına kadar açıklanacağını, aday tanıtım toplantısının da 18 Şubat’ta yapılmasının planlandığını söyledi.

Seçim kampanyalarının üçüncü yol üzerine inşa edilebileceğini belirten Akburak, Meral Akşener’in dünkü grup toplantısında kurduğu CHP-DEM Parti, HÜDA-PAR-AK Parti bağlamının kampanyanın ana hattını oluşturacağının sinyalini verdi.

‘DAYAĞI BİZ YEDİK, OYU CHP ALDI’

Akburak, “Biz perde görevi görüyormuşuz. Bütün dayaklar bize oylar CHP’ye. Dayağı biz yedik oyu CHP aldı” ifadelerini kullandı.

Akburak, Bilecik Belediye Meclisi’nde yapılan seçimi İYİ Parti adayının AK Parti oylarıyla kazanması ve CHP’nin mevcut başkanının kaybetmesine ilişkin soru üzerine “Bilecik 10 numara beş yıldız oldu” yanıtını verdi.

‘İSTİKBALİMİZİ CHP İLE KURMADIK’

“İYİ Partili bir belediye meclis üyemiz varken ben adamı neden aday göstermeyeyim, neden kendime çalışmayayım? Siyaset yapıyoruz. AK Partili ve MHP’li üyeler de CHP’li adayın başkan olmasını istemediği için bizim adayımıza oy verdi. Öncesinde AKP ve MHP ile istişare muhakkak olmuştur” diyen Akburak, Ermenek’te, Elmalı’da, Gökçebey’de benzer örneklerin kendi aleyhlerine yaşandığını, CHP’ye transferlerin gerçekleştiğini ve bu ilçelerdeki deneyimleri gündeme getirmediklerini söyledi. Akburak ayrıca, “Biz mevcudiyetimizi ve istikbalimizi, geleceğimizi CHP ile birlikte kurmadık” değerlendirmesini yaptı.

‘Seçimlerde başarı yakalanamazsa tabela partisine dönüşme ihtimaliniz var mı?’ sorusuna Akburak, “Biz bu riski aldık, sonrasını hep birlikte göreceğiz. İYİ Parti’nin başarılı olması 2028 için çok önemli. 2028’de iktidar değişikliği istiyorsanız, vatandaşın böyle bir talebi varsa, İYİ Parti bu seçimlerden yüksek oyla çıkmalı. Yüksek oyla çıkarmalı ki, hepsi bir arada olmak yerine farklı farklı siyasi partiler olarak AK Parti oylarının düşürmesini sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

‘SEÇMEN AKŞENER’İ DEVLET OLARAK GÖRÜYOR’

Türkiye’nin içinde bulunduğu sarmaldan kurtulması gerektiğini belirten Akburak, “Artık bu ülkede hem AK Parti hem CHP üzerinden siyaset yapılmamalı. Bu, 22 yıllık iktidarın devamına yarıyor. Biz artık bu sistemin Türkiye’ye zarar getirdiğini düşünüyoruz. Bu yolu İYİ Parti açmalı. Bana göre Türkiye bu kritik seçimde İYİ Parti’ye sahip çıkacak, birçok adayımıza destek verecek. Bu teveccüh sonucunda 2028 yılında bambaşka bir tabloyla karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

Akburak, “Bizim talip olduğumuz seçmen yüzer geçer oyların olduğu seçmen tabakası. Bunu almak için İYİ Parti hayati önem taşıyor. Vatandaşın çoğu Meral Akşener’i devlet olarak görüyor, devleti yönetebileceğini görüyor” ifadesini kullandı.