İsviçre ‘de iktidar koalisyonunun bir üyesi olan muhafazakâr, popülist İsviçre Halk Partisi (SVP), İsviçre’yi 2050 yılına kadar karbonsuz hale getirecek bir yasaya karşı kampanya yürütmeye başladı. Şimdiye kadar diğer partilerden destek alamasa da parti, iklim yasasını engellemeyi amaçlayan bir referandum çağrısı yapmak istiyor.

Sera gazı emisyonlarının azaltılmasına ilişkin yasa tasarılarını engellemek isteyen parti yetkilileri, önümüzdeki birkaç gün içinde oylama yapacak.

SPV’nin karşı çıktığı tasarı, CO2 emisyonlarını azalmayı ve 2 milyar İsviçre frangı (2.05 milyar Euro) finansmanla desteklenen yenilebilir enerji kaynaklarının, özellikle de güneş enerjisinin desteklenmesini hedefliyor.

Reuters’in aktardığına göre sağcı parti, Ukrayna’daki savaş ve Moskova’nın Avrupa‘ya gaz tedarikini durdurmasıyla tetiklenen mevcut enerji krizi sırasında daha fazla fosil yakıt azaltımının ters tepeceğini iddia ediyor.

REFERANDUM SÜRECİ

İsviçre, siyasetçilerin uygulayacağı politikaları halk oylamasına sunma konusunda uzun bir geleneğe sahip. Geçen yıl, endüstriyel çiftçiliği kısıtlayan ve hayvanlar üzerinde test yapılmasını yasaklayan önergeler de referandum sonucu reddedilmişti. Ülkede referanduma gidilmesi için 50 bin imza toplanması yeterli oluyor

SVP enerji sözcüsü Monika Rueegger, sayıların söz konusu rakamın “çok üzerinde” olduğunu ve partinin referandum ilan etmesinin güç olmayacağını söyledi.

İKLİM YASALARINA KARŞI REFERANDUM BAŞARILI OLABİLİR Mİ?

Zürih‘teki Sotomo Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada İsviçre vatandaşları,  sera gazı emisyonları da dahil olmak üzere iklim değişikliğini  en önemli öncelik olarak tanımlamıştı. İklim yasalarına karşı bir referandum, ülkede başka hiçbir parti tarafından desteklenmiyor.

Euronews‘in aktardığına göre, bu partinin iklimi ve aktivistleri hedef aldığı ilk girişim değil. Bir kampanya afişlerinde, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg‘i İsviçre’de güvenlik için bir tehdit olarak tasvir etmişler ve parti adına yapılan yakın tarihli bir Twitter paylaşımında iklim aktivistleri “iklim teröristleri” olarak damgalanmıştı.

Aynı zamanda göç ve göçmen karşıtı da olan parti, 2015-19 programında da şunları yazmıştı: “Çevremiz iyi durumda. Kirletici madde ve emisyon seviyesi sanayileşme öncesinden bu yana hiç bu kadar düşük olmamıştı ve nehirlerimiz ve göllerimiz de her zamankinden daha temiz.

“Göç nedeniyle büyük bir nüfus artışına rağmen… İsviçre, yalnızca çevre açısından uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeyi başarmakla kalmadı, aynı zamanda, zayıf coğrafi ve iklimsel ön koşullara rağmen, kişi başına en düşük emisyon seviyesine sahip sanayileşmiş ülkelerden biri. ”

İsviçre’nin iklim mevzuatı SVP’nin girişimini atlatsa bile CO2 emisyonlarını azaltmayı amaçlayan yasa teklifi başka engellerle de karşı karşıya. Yasalaşması için referandumda onaylanması gerekecek ve yeni taslak 2021’de geçemeyen bir yasa taslağının “sulandırılmış” bir versiyonu.