Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Oğlaklı köyünde 27 Mayıs 2016 tarihinde 11 yaşında iken, Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz adlı kuzenler tarafından istismara uğradıktan sonra yaşamına son veren Esra Yücel'in karar duruşması yarın (3 Kasım) görülecek.

Mahkeme heyetinin, tanıkların dinlenmesini reddetmesi nedeniyle ertelenen 17 Temmuz'da görülen 9'uncu duruşmadan sonra, yarınki davada karar verilmesi bekleniyor. 

"TUTUKLAMAYI GECİKTİRECEK KOŞUL KALMADI"

Yarınki duruşmayla ilgili açıklamada bulunan Esra Yücel'in avukatlarından Nükeyf Onursal, tutukluluk kararı çıkmasının muhtemel olduğunu söyledi. Onursal, "Deliller bakımından bir şüphe kalmamış durumda ve ayrıca birçok celsedir tartışmalar tükenmiş durumda. Zaten istinaftan önceki süreçte 42 yıl ceza aldıklarında tutuksuz yargılandılar. Usulü gerekçelerle dosya bozulmuştu sonrasında istinafa gitse bile tutuklamayı geciktirecek koşullar kalmadı. O nedenle mahkeme heyetinin de hüküm ya da tutuklama kararından kaçınma şansı yok. Beklentimiz tutuklanması yönünde, yarın da umarım bu yönde bir karar verilir." dedi. 

"UMUDUMUZ DİRİ"

Daha önce olduğu gibi, yarınki duruşmaya da müdahil olarak katılacak Hakkari Yüksekova  Kadın Derneğinin Başkanı Hatice Temir Bozdağ da, Esra Yücel ve ailesi için adalet beklediklerini dile getirdi. 

Bozdağ, "Dernek olarak Esra Yücel davasını başından beri takip ediyoruz. Bildiğiniz üzere Esra Yücel 3 erkek kuzeni tarafından tecavüze uğradı. Esra’ya bunu yapanlar maalesef hâlâ serbest ve başka çocuklar ve kadınlar  için büyük bir tehdit oluşturmakta. Faillerin bir an önce yakalanmasını Esra için ailesi ve bu davayı takip eden, bu ülkede yaşayan çocuklara aydınlık bir  gelecek için  adaletin sağlanmasını temenni ediyoruz. Yargının bağımsız ve adil kararlar alacağına dair umudumuz diridir." diye konuştu.

STK'LARA KATILIM ÇAĞRISI

STK'lara seslenen Bozdağ, "3 Kasım'da görülecek olan davaya bütün örgütlerin katılmasını ve Esra Yücel davasının bütün Türkiyenin sahiplenmesini istiyoruz. Buradan bütün sivil toplum örgütlerine sesleniyoruz  Esra’nın ruhu bizimle esra adalet istiyor. Esra Yücel davası bütün susmuş veya susturulmuş, korkmuş ve korkutulmuş kız çocuklarının ve kadınların sesi olmuş ve onlara cesaret olmuştur. Esra Yücel ölmüş olsada bizler adalet sağlanıncaya kadar onun sesi olmaya devam edeceğiz. Her ne kadar bizleri korkutmaya yıldırmaya çalışanlar olmuş olsa da şunu bir kez daha belirtelim bizler korkmuyoruz , susmuyoruz ve itaat etmiyoruz. YUKADER olarak bütün kadın ve kız çocuklarının sesi olmaya ve dayanışma ağlarını örmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. 

DAVA SÜRECİ...

27 Mayıs 2016 tarihinde yaşanan istismar olayından sonra Esra Yücel, sanıkların video çekmeleri nedeniyle isim belirtmeden olayı anlattı. 1 ay sonra isim belirttiği için sanıklar tutuklandı. 8 ay tutuklu kalan sanıklar hakkında mahkeme heyeti tutuksuz yargılama kararı verildi. Ardından 3. duruşmada sanıklar hakkında 42 yıl hapis cezası verilmesi üzerine, dosya istinafa taşındı. Bugüne kadar olayla ilgili 9 duruşma görüldü. Yarınki 10'uncu duruşmanın karar duruşması olması bekleniyor.