Prof Dr. Celal Şengör, Sözcü'de yayınlanan röportajında Düzce depremi sonrası yaptığı uyarına devam ediyor.

"İstanbul çöktükten sonra Türkiye Afganistan'dan beter olur, İstanbul'u alın Türkiye'den, oldu size Afganistan" diyen Şengör şöyle konuştu:

"Ülke yönetenlerin bilimden biraz anlamaları önemlidir, örneğin Süleyman Demirel birinci sınıf mühendisti, 17 Ağustos 1999 depreminde cumhurbaşkanıydı, depremden sonra beni çağırdı, anlatmamı istedi. Ben kağıda Marmara Denizi'ni ve fayı çizdim, “Sayın Cumhurbaşkanım, izin verirseniz fay çözümlerini koyayım” dedim, “Bırak onları, ivmeleri yaz” dedi. Bakın, bu ne demek; bu adam bunu biliyor demek. Ben ivmeleri yazmaya başladım, 3'üncüyü yazarken “İşte bu fena” dedi, ben de “Evet, hakikaten fena” dedim. Eviniz depremden fazla etkilenmeyecek bir konumda olsa bile deprem anında nerede olacağınız belli değil."

Deprem sırasında İstanbul'u da tarif eden Şengör, oluşacak manzarayı şu sözlerel tarif etti:

"O andaki paniği düşünün, telefonlar çalışmayacak, hiçbir şey çalışmayacak, yangınlar çıkacak, İstanbul'la bağlantı kesilecek, o paniği düşünebiliyor musunuz? İzmit depreminde Antalya'daydım, kimseyi arayamadık. O kaçanlar bir daha dünyada kaçacak yer bulamaz. Bana “ağzını açmıyor” diye küfredenlere selam söyleyin, 20 senedir konuşuyor bu adam hiçbir şey değişmedi deyin."

Kanal İstanbul'un da zararı daha fazla artıracağını söyleyen Şengör "Adamlar tutturmuş “Kanal İstanbul yapacağım” diye, düşünün Allah aşkına, böyle bir deprem oldu mu o kanalı ve çevresini darmadağın eder, tam bir facia olur İstanbul. Bu konu inat götürecek bir konu değildir" diye konuştu.

Şengör "Salı gecesi olan Düzce depreminin İstanbul depremini ne kadar tetikleyeceği veya stresi arttıracağı hesaplanamıyor mu?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"İTÜ Jeoloji'den benim eski öğrencim, şimdi meslektaşım olan Cengiz Zapçı'yla konuştum; “Çalışmamış faylar var, onlar tıkır tıkır gitmeye başladı” dedi. Domino etkisi gibi, bir tane vurunca hepsi devrilir. Bütün araştırmanın organizasyonu benimle başladı, ne olacağını bütün detaylarıyla anlattım, Naci Görür'ü genel koordinatör seçtik, gemilerin hepsini dışardan ben getirttim, paraları da biz bulduk."