İSTANBUL (AA) - Yemen'deki insani duruma ilişkin uluslararası kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen "Yemen İçin Hep Beraber Konferansı"nda ülkedeki eğitimde yaşanan problemler konuşuldu.

Yenibosna'daki bir otelde, Yemen Uluslararası Kalkınma Ajansı (YİAD) öncülüğünde düzenlenen, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Kuveyt Uluslararası İslami Yardım Organizasyonu, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) ile Tevekkül Karman Vakfının da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruşlarının destek verdiği konferansta oturumlarla devam ediyor.

Yemen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ali El Abbad, konuşmasında, ülkesinde öğretmenin az olduğunu ve kırtasiye malzemelerinde eksikliğinin yaşandığını söyledi.

Bakan Yardımcısı Abbad, Yemen'de istisnai bir durum yaşandığına değinerek "Savaş neticesinde durumun çok kötü gittiğini görüyoruz. 2014'te büyük bir insani kriz yaşandı, 3 milyon çocuk eğitimden uzak kaldı. Gelecekte de yaklaşık 5 milyon öğrenci eğitimle alakalı tehdit yaşıyor." dedi.

Buna bağlı olarak hastalıkların da yaygınlaştığına dikkati çeken Abbad, 2 bin 500 okulun savaştan dolayı eğitim veremediğini, okulların yüzde 66'sının yıkıldığını, bir kısmının da askeri amaçlar için kullanıldığını anlattı.

Yemenli eğitimci Abdurrezzak el Eşvel ise Yemen'deki eğitim durumuyla ilgili bir raporu paylaştı.

Eğitimin medeniyetin gelişmişlik ölçüsü olduğunu aktaran Eşvel şunları kaydetti:

"Yemen, eğitim alanında uluslararası kriterleri yerine getiren ülkeler arasından çıktı. 16 bin 266 okul var. Bu okullardan 10 bine yakını kırsal alanda, 1000'e yakını ise şehirlerde bulunuyor. Lise eğitiminin yüzde 77'si şehirlerde, geri kalanı kırsal bölgelerde bulunuyor. Yemen'in eğitim altyapısının ulaştığı seviyede birçok çadır sınıfa dönüştürüldü, 126 bin öğrenci çadır okullarda eğitim görüyor. Binlerce okul yıkıldı, 13 bin okulun yeniden inşa edilmeye ihtiyacı var. Okullarda büyük oranda araç gereç eksiği var. Ayrıca laboratuvarların bulunmaması büyük bir eksiklik. Okulların yüzde 97'si herhangi bir sağlık desteği almıyor. Hastaneye erişim yok."

Konferans çeşitli oturumlarla yarın devam edecek.