HABER/FOTOĞRAF: FATOŞ ERDOĞAN

1 Mayıs Tertip Komitesi, 1977’de Kazancı Yokuşu’nda, 1989’da Şişhane’de, 1996’da Kadıköy’de katledilen işçileri andı.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin çağrısı ile 1 Mayıs’ta yaşamını yitiren işçiler katledildikleri yerde anıldı. Anmaya HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, Ali Kenanoğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol, CHP İstanbul İl Yöneticisi Burkay Düzce, ESP Eş Genel başkanı Özlem Gümüştaş, Sol Parti İstanbul İl Yöneticisi Leyla Koçüzüm, Halkevleri, SYKP, TKH, TKP, SODAP ve çok sayıda sendika temsilcisi katıldı.

eylem-3

"HİÇBİR ŞEYE BANZEMEZ HALKINI SATANLARIN KORKUSU"

İlk olarak 1 Mayıs 1977’de Taksim Kazancı Yokuşu’nda katledilen işçiler anıldı. Yokuşun başında yapılan anma işçiler adına saygı duruşu ile başladı.  Katledilen işçilerin isimleri okunarak “gezideydi” diye haykırıldı. Tertip komitesi adına basın açıklamasını Arzu Çerkezoğlu gerçekleştirdi. “45 yıl önce emeğin ülkesini kurma iradesi buradaydı” diyerek konuşmasına başlayan Çerkezoğlu 1977 Kanlı 1 Mayıs’ı hatırlattı. O günden bugüne emeğe düşmanlığın sürdüğünün altını çizerek Gezi kararına değindi. İşçilere, emekçilere, kadınlara, gençliğe yönelik son dönem saldırılara değinen Çerkezoğlu iktidarın sermayeyle işbirliğine dikkat çekti ve “Hiçbir şeye benzemez halkını satanların korkusu” dedi. Taksim Meydanı yasaklanmasının nafile olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu 1 Mayıs’ta meydanlarda olma çağrısı yaptı. Konuşmasını Mücella Yapıcı’nın mahkemede söylediği son sözlerle tamamladı ve “son sözümüz henüz söylenmedi” dedi.

"MÜCADELEMİZ DAHA GÜÇLÜ ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR"

Ardından Şişhane’de katledilen Mehmet Akif Dalcı anıldı. 1989 1 Mayısında Şişhane’de polis tarafından katledilen Mehmet Akif Dalcı için anma gerçekleştirildi. Yapılan saygı duruşunun ardından söz alan KESK Es Başkanı Mehmet Bozgeyik tertip komitesi adına yaptığı konuşmada 12 Eylül askeri faşist darbe ve sonraki süreçte yaşanan baskı ortamına değindi. 1986'da faşizme karşı yükselen eylemleri hatırlatarak 1989 Zonguldak Maden Yürüyüşü ve 1989 1 Mayısına değindi. Hedef gösterilerek katledilen 17 yaşındaki tekstil işçisi Mehmet Akif Dalcı’yı anan Bozgeyik “Mücadelemiz daha güçlü şekilde devam ediyor” dedi 

anma-3

"BİR AVUÇ AYRICALIKLI ZÜMRENİN CEPLERİMİ DOLDURMASI İÇİN..."

Son olarak 1 Mayıs 1996’da Kadıköy’de polis tarafından katledilen Yalçın Levent, Dursun Odabaş  Hasan Albayrak ve Akın Rençber anıldı.
Yapılan konuşmalarda polisin İstiklal Caddesi’ni kapatma ve engelleme girişimi teşhir edildi. Tertip komitesi adına TMMOB İl Sekreteri Cevahir Akçelik  yaptığı konuşmada Çorum, Maraş, Suruç ve diğer katliamlar hatırlatılarak “Bu düzenin çarkları bir avuç ayrıcalıklı zümrenin ceplerini doldurması için dönmektedir” dedi.

“Böyle gitmez, bu düzeni değiştireceğiz” diyen   Akçelik bu düzeni değiştirme irademizi 1 Mayıs meydanlarında omuz omuza göstereceğiz diyerek 1 Mayıs’ta Maltepe’de yapılacak mitinge çağrı yaptı. Konuşmanın ardından 1 Mayıs 1996’da katledilenler için karanfiller bırakıldı.