Haber: Fatoş Erdoğan

İstanbul Üniversitesi Öğrenci Meclisi, Kayyum Rektörün, öğrencilere sormadan uygulamaya koyduğu “Duvarsız Üniversite” uygulamasına yönelik başlatıkları direniş sonucunda kurulan Öğrenci Meclisi'nin mücadeleyi büyüteceğini vurguladı. "Söz, yetki, karar için Öğrenci Meclisinde buluşalım" çağrısı yaptı.

İstanbul Üniversitesi Öğrenci Meclisi
İstanbul Üniversitesi Öğrenci Meclisi, Kayyum Rektörün üniversite öğrencilerine fakülteler arası geçiş yasağı getirdiği belirterek, "Ülkü Ocakları’na ve AKP’ye verilen propoganda imkanlarının karşısında, Öğrenci Meclisi toplantısı için salon vermeyen rektör, üniversitelilerin değil siyasi iktidarın kayyumudur. AKP’li Murat Kurum’un iftar etkinliğine katılarak poz verdiği üniversitemiz sarayın arka bahçesi değil, üniversitelilerindir" dedi.


"Söz, Yetki, Karar İçin Öğrenci Meclisinde Buluşalım" pankartının açıldığı basın açıklamasını İstanbul Üniversitesi Öğrenci Meclisi adına Elif Tutku Sarı okudu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"İstanbul Üniversitesindeki Kayyum Rektörün, öğrencilere sormadan uygulamaya koyduğu “Duvarsız Üniversite” uygulamasına yönelik tepkilerle başlayan direnişimiz 20, 21, 22 Şubat tarihlerinde Anakapı önüne yapılan çağrılarla büyüdü. Bu tarihlerde okula alınmamamız sonucu gerçekleştirdiğimiz forumlar doğrultusunda yüzlerce Beyazıtlı olarak ortak bir irade koyduk ve İstanbul Üniversitesi Öğrenci Meclisini kuracağımızı ilan ettik.
Direnişimiz sonucunda inşasına başladığımız İÜ Öğrenci Meclisini resmen kurduğumuzu ilan ediyoruz. Bu noktada İÜ Öğrenci Meclisinin önüne koyduğu hedefleri açıklıyoruz: Kayyum rektörlüğün, üniversite bileşenlerinin iradesini tanımadan aldığı kararlara karşı demokratik bir işleyişle kendi kararlarımızı almak için buradayız. Üniversitelerimizden bağı koparılmaya çalışılan bizler, kampüslerimizi yeniden bir yaşam alanı olarak sahiplenebilmek için harekete geçiyoruz. üniversitelerimizin saraydan gelen talimatlarla, sermaye çıkarları doğrultusunda yönetilmesini kabul etmiyoruz. Üniversiteliler olarak söz, yetki ve karar hakkımızı almak için İÜ Öğrenci Meclisin’de buluşuyoruz.


Şu anda İÜ Öğrenci Meclisinde öğrenciler kendilerini temsil edebiliyor, ortakça çalışıp karar alabiliyor ve kendi istek ve ihtiyaçlarına yönelik üretim, etkinlik ve eylem yapabiliyor. Ortaklaştığımız ilkeler doğrultusunda bütün üniversitelilerin katılımına açık olan meclisimiz giderek büyüyor.


Özgürce yaşayabileceğimiz üniversiteler istiyoruz. Ülkü Ocakları’na ve AKP’ye verilen propoganda imkanlarının karşısında, Öğrenci Meclisi toplantısı için salon vermeyen rektör, üniversitelilerin değil siyasi iktidarın kayyumudur.  AKP’li Murat Kurum’un iftar etkinliğine katılarak poz verdiği üniversitemiz sarayın arka bahçesi değil, üniversitelilerindir. Fakülteler arası geçiş yasaklarının kalktığı, özgürce 8 mart’ı kutlayabildiğimiz, öğrenci toplulukların aktif olduğu, bölümlerin müfredatlarında öğrencilerin söz sahibi olduğu, üniversite yönetiminin bizzat okuldaki bileşenlerce üstlenildiği, YÖK’ün olmadığı, parasız, bilimsel ve ana dilde bir eğitimin olduğu üniversiteler için mücadele ediyoruz.


Bugün bu hedefleri gerçekleştirebilmek için önümüze fakülte fakülte, bölüm bölüm meclisler kurabilmeyi koyuyoruz. Okuldaki kulüp ve topluluklarla beraber çalışarak, bütün fakülte ve bölümlerden arkadaşlarımızla beraber okulda forumlar, atölyeler, şenlikler ve eylemler örgütleyerek meclisimizi büyüteceğiz.
Buradan bütün sıra arkadaşlarımıza çağrımızı yapmak istiyoruz. İÜ Öğrenci meclisi, biz öğrencilerin üniversitemizi yeniden inşa edebilmesi için kurulmuş bir meclistir. Dolayısıyla da tüm sıra arkadaşlarımızı İÜ Öğrenci Meclisine katılmaya, buranın bir öznesi olup üniversitelerimizi savunmaya davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.