İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, şehirde koronavirüs (Covid-19) nedeniyle yoğun bakım ve serviste yatanların büyük çoğunluğunun aşısız olduğunu ve aşının yaklaşık 10 hastadan 9'unun ölümü engellediğini söyledi.

"VAKA SAYILARINDA YÜKSELME VAR"

Prof. Dr. Memişoğlu, yaptığı açıklamada, "İstanbul'da Ağustos ayı itibarıyla Temmuz'a göre vaka sayılarında bir yükselme var. Vakalardaki artış 1 ay kadar erken oldu. Vaka sayılarında bu yükselişin bir miktar daha devam edeceğini görüyoruz. Eylül ayının ortasında vakaların en tepeye ulaşmasını yani pik olabileceğini, vakalarda Eylül'ün sonuna doğru düşme bekliyoruz" diye konuştu.

"GENÇLER HASTANEYE BİRAZ DAHA FAZLA GELİYOR"

AA'ya konuşan ve “Son dönemde hastanemize başvuran hastalarımıza baktığımızda yaş olarak yaşlılarımızda biraz daha azalma var” diyen Memişoğlu, “Genç hastalar biraz daha fazla geliyor. Bunun nedeni 60 yaş üstü insanlarımızın yüzde 80'inin aşılı olması. Öyle olunca da yaş grubu olarak hastanede ve yoğun bakımda yatan hastalar 4-5 yaş gençleşmiş durumda” ifadelerini kullandı.

"AŞI YOĞUN BAKIM VE ÖLÜM ORANLARINI AZALTIYOR"

Memişoğlu, "Aşı dünyada kendini kanıtladı. Özellikle yoğun bakım ve ölüm oranlarını azaltıyor. Aşı yaklaşık 10 hastadan 9'unun ölümünü engelliyor. Bu çok önemli bir rakam" dedi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Memişoğlu, "Şu ana kadar olan mutasyonlarda aşının etkili olduğunu biliyoruz. İstanbul'da delta mutasyonunun vakalarda oranı yüzde 50'in üzerinde. Ama bu mutasyon daha kötü bir hastalık seyrine sebebiyet şimdiye kadar vermemiş durumda” ifadelerini kullandı.

OKULLARIN AÇILMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Aşılarını yapan ülkelerin maske dahil belli miktarda kapalı ortamlarda kısıtlamaları kaldırdığını aktaran Memişoğlu, salgından en çok 2 grubun etkilendiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Birincisi uzun süre evden çıkamayan büyüklerimiz, ikincisi öğrencilerimiz. Aşı olunduğu, çok büyük vakalar olmadığı sürece okulların açılabileceğini ön görüyoruz."