DÜNYA

İsrail'de meclis feshedildi, erken seçim 1 Kasım'da

İsrail'de meclis feshedildi. Son 4 yılda beşinci kez yapılacak seçimlerin tarihi 1 Kasım. Koalisyon hükümetinin başbakanı Naftali Bennett, görevini seçimlere kadar Dışişleri Bakanı Yair Lapid'e bırakıyor.

Abone Ol

İsrailli milletvekilleri erken genel seçime gidilmesi amacıyla meclisin feshedilmesini içeren tasarıyı ikinci ve üçüncü oturumda da kabul etti. Meclisteki oylamada 92 milletvekili tasarı lehinde oy kullandı, ret oyu çıkmadı.

İsrail'de geçen yıl yapılan seçimlerden sonra 8 partili bir koalisyon kurulmuştu. Hükümet kurulduktan sonra Dışişleri Bakanı olan Lapid'in anlaşma gereğince Bennet'in 2 yıllık görevinden sonra başbakan olması gerekiyordu. Ancak İsrail parlamentosu kendini feshetme kararı aldı.

Yeterli sandalye sayısına ulaşılamadığı için hükümet kurulamayan, bu nedenle 2019'dan bu yana defalarca seçime giden ülkede son olarak 23 Mart 2021'de yapılan seçim sonrası Lapid-Bennett koalisyonu geçici olarak açmaza bir çözüm olmuştu.

NETANYAHU SEVİNÇLİ

Seçimler, İsrail'in en uzun süre görev yapan başbakanı Benjamin Netanyahu'nun gözünde, tekrar göreve gelmesi için bir fırsat. Erken seçim kararını, "İsrail için muhteşem bir haber" olarak değerlendiren Netanyahu, hala yolsuzluktan yargılanıyor.

İsrail'de çok partili koalisyon hükümetinin ortaklarından Bennett ve Lapid, 20 Haziran akşamı Meclisi feshederek erken seçime gitme kararı aldıklarını duyurmuştu. Bennett dün de seçimlerde aday olmayacağını açıklamıştı.