TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kol Başkanı Dr. Metehan Akbulut Kocaeli bölgesinde dün meydana gelen patlamalarla ilgili yaptığı açıklamada, “İş kazaları  hız kesmeden devam ediyor. İş kazalarının sayısı   her geçen gün  “istikrarlı” bir şekilde artıyor. Bu durum, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili geldiğimiz yeri göstermektedir.” dedi.

Dr. Metehan Akbulut 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasını eleştirerek “  AKP iktidarı yasanın hazırlanış sürecinde işçi sağlığı ile ilgili bütünlüklü-temel bir yasa hazırladıklarını ve bu yasa ile iş kazalarının en aza indirileceğini   iddia ediyordu. Dün yaşanan kazalar Yasa’nın gerekli önlemlerin alınmasını sağlayamadığı gibi, alınması gereken önlemlerin denetlenmesini de sağlamaktan uzak olduğunu  bir kez daha göstermiştir” dedi.

CAN KAYBI OLMAMASI TEK TESELLİMİZ

Kocaeli Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir galvaniz fabrikasının kazan dairesinde   ve Gebze ilçesinde bulunan bir alüminyum fabrikasında basınç tankında  dün  patlama olduğunu söyleyen Dr. Metehan Akbulut,  “Her iki olayda ikisi ağır toplam 12 işçimizin yaralandığını öğrendik. Öncelikle yaralanan işçilere geçmiş olsun diyor ve bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı olmaması tek tesellimiz“  şeklinde konuştu.

BİLİMSEL ÖNLEM, ÖNERİ VE TESPİT DİKKATE ALINMIYOR 

Patlamaların nedenlerinin henüz tam olarak bilinmediğini ve incelemelerin sürdüğünü ifade eden Dr. Metehan Akbulut , “Patlamaların nedenleri yapılacak teknik incelemelerin ardından açığa çıkacak. Ne yazık ki bu kazalar ilk değil, son da olamayacak. Bir çok kez yineledik bu kazalar, Meslek Odalarının raporlarını, bilim insanlarının söylediklerini kulak arkası etmek yerine, yasal düzenlemeler ve kamusal denetimlerle önlenebilir. Aksi takdirde bu tür kazalar yaşanmaya ve insanlarımız yaralanmaya ve yaşamlarını kaybetmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

Artık iş kazası ve işçi cinayetlerinin haberlerini vermek, işçilerin yasını tutmak istemediklerini  söyleyen Dr. Metehan Akbulut, “Bir kez daha uyarıyoruz; Ucuz işgücü ve ucuz maliyete dayalı esnek, güvencesiz çalışmanın artması, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırmanın yaygınlaşması, denetimlerin yetersizliği ve/veya yokluğunun giderilmediği; meslek birliklerinin, sendikalar ve üniversitelerin görüşleri kamu ve özel sektörce gözetilmediği müddetçe ne yazık ki benzeri olaylar sürecektir” dedi.

İŞ KAZALARININ NEDENİ DÜZENİN KENDİSİ 

Dr. Metehan Akbulut, ülkemizde uygulanmakta olan neoliberal ekonomi politikaların yani düzenin kendisinin işçi kazalarının başlıca nedeni olduğunun altını çizerek; İşçilerimi ölümden ve meslek hastalıklarından koruyamayan, işçi sağlığı alanını taşeronlaştıran, işçi sağlığı hizmetlerini niteliksizleştiren ve işyeri hekimlerini en ağır koşullarda çalışmaya mahkûm eden bu düzenin değişmesi gerektiğini vurguladı.