Manisa E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 68 yaşındaki hükümlü Cemal Gürsel Bizci, Ceza İnfaz Kurumu memurları tarafından ırkçılığa maruz kaldığını ailesine anlattı.

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre Bizci, ırkçı sözlere karşı çıktığı için ‘falakaya yatırıldığını’ söyledi. Manisa Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Bizci’nin ayak tabanında yaralar olduğu da tespit edildi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a soru önergesi vererek yaşanılanları sordu.

TEKLİ HÜCRE VE FALAKA

Manisa E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Bizci koğuşa sayıma gelen gardiyanların, “Burada kim yüksek sesle konuşuyor?” sorusuna, “Benim ses tonum böyle, yüksek sesle konuşmuyorum” yanıtını verdi. Bizci’nin ailesine anlattığına göre, memurlar Kürtlerle ilgili ırkçı söylemlerde bulundu. Bu sözlere karşı çıkan Bizci, tekli hücreye alındı. Burada “falakaya yatırılarak” işkenceye maruz kaldığını ailesine ileten Bizci, Manisa Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede Bizci’nin ayak tabanlarında yaralara olduğu ortaya çıktı.

İŞLEM BAŞLATILMALI

Bizci’nin oğlu Mesut Bizci, babasını darp eden ve ırkçı hakaretler eden memurlar hakkında işlem başlatılması talebinde bulundu.

Bizci, babasının cezaevinde yaşanan hak ihlallerine karşı sürekli şikayet ettiğini ifade ederek sayım işlemlerinin psikolojik baskıya dönüştüğünü aktardığını söyledi.

‘KİMLİĞİMDE URFA YAZIYOR BEN DE YAŞAR MIYIM?’

Bizci’nin oğlu yaşadıklarını şu sözlerle anlattı; “13 yaşındaki kızım, dedesinin yaşadıklarını öğrenmiş. Geçen gün bana, ‘Baba benim de kimliğimde Şanlıurfa yazıyor. Ben de bunları yaşar mıyım?’ diye sordu. Bunu yaşatmaya ne hakları var? Babamın psikolojisini bozmuşlar. Irkçı memurlar babamı sıkıştırıp duruyor. Babamı gönderdikleri yeni cezaevinde de bu ırkçı memurların tanıdıkları var. Yaşananları asla kabul etmiyoruz ve sesimizin duyulmasını istiyoruz.

HDP MECLİS’E TAŞIDI

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise yaşananları Meclis gündemine taşıdı. Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a soru önergesi verdi. Gergerlioğlu, Bozdağ’a şu soruları sordu:

Cemal Gürsel Bizci isimli vatandaşın işkence gördüğü iddiası doğru mudur? Doğru ise bu konuda açılmış bir soruşturma var mı?

İnfaz koruma memurlarının “Pis Kürt” şeklinde bir ifade kullandığı iddiası doğru mu? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mı?

İsimleri geçen memurlar hakkında açılmış bir soruşturma var mı?

Manisa E Tipi Kapalı Cezaevi’nde ırkçı muameleye maruz kaldığı iddiasıyla başvuru yapan mahpus sayısı kaç?

Türkiye cezaevlerinde ırkçı muameleye maruz kaldığı iddiasıyla başvuru yapan mahpus sayısı kaç?

İnfaz koruma memurlarına işkence, kötü muamele ve ırkçılık yapmamaları üzerine verilmiş eğitim var mı? Böyle bir eğitim varsa söz konusu memurlar bu eğitimi almışlar mı?