ABD-İran hattında gerilim ve karşılıklı açıklamalar sürerken, Tahran cephesinden sürece ilişkin yeni bir iddia gündeme geldi. ABD basınında yer alan haberlere göre İran’ın, zenginleştirilmiş uranyumu Rusya’ya vermeyi kabul edebileceği ileri sürüldü. Söz konusu haberlerde, İranlı yetkililerin bu mesajı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ilettikleri iddia edildi.
Haberde aktarılan bilgilere göre İranlı yetkililer konuyla ilgili ayrıca şunları kaydetti: "Nükleer programımızı durdurmaya veya askıya almaya hazırız. Zenginleştirilmiş uranyumumuzu Rusya’ya vermeyi kabul edebiliriz. Putin’e giderek bu mesajı ilettik."
KREMLİN'DEN GERİLİMİ AZALTMA AÇIKLAMASI
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya’nın İran ile yaşanan gerilimin düşürülmesine katkı sunmaya hazır olduğunu bir kez daha yineledi.
Peskov, Rusya’nın daha önce de gündeme getirdiği, İran’daki zenginleştirilmiş uranyumun Rusya’ya alınarak sivil nükleer reaktörler için yakıta dönüştürülmesi teklifinin hala geçerli olduğunu belirtti. Söz konusu önerinin nükleer gerilimi azaltmaya yönelik muhtemel seçeneklerden biri olarak değerlendirildiğini ifade eden Peskov, Rusya’nın diplomatik çabalarını sürdürdüğünü kaydetti.





