DÜNYA

İran’da protestolarda 40’ı çocuk, 277 kişi öldürüldü

İran'da protestolarda ölenlerin sayısı 40'ı çocuk, en az 277’ye yükseldi. Eylemciyi döven, tekmeleyen, ezen ve vuran polisler hakkında soruşturma başlatıldığı söylendi.

Abone Ol

İran İnsan Hakları Örgütü (IHRNGO) başörtüsünü ‘uygun’ takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ardından başlayan protestolarda ölen insanların sayısının 277’ye ulaştığını duyurdu.

2 Kasım’da, yayınlanan verilere göre İran’daki protestolarda ölenlerin 40’ı çocuk.

IHRNGO, ölüm oranının yüksek olduğunun altını çizerek tutukluların durumu ve ölüm cezaları da dahil olmak üzere protestoculara ağır cezalar verildiği konusunda da uyarılarda bulundu.

Örgüt Direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam “İslam Cumhuriyeti, insanların yasal taleplerini kabul etmek yerine baskıcı önlemler ve göstermelik duruşmalarıyla sıkı bir kontrol mekanizması kuruyor. Suçlamaların ve cezaların hiçbir hukuki geçerliliği yok ve tek amaçları daha fazla şiddet uygulamak, toplumsal korku yaratmak” dedi.

IHRNGO ölümlere ve şiddet vakalarına ilişkin elde ettiği verilerin internet kesintilerinin yaşandığı ülkede hala araştırıldığını aktardı. Bu nedenle protestolarda yaşanan can kayıplarının verilen sayıdan daha yüksek olmasının da kuvvetle muhtemel olduğu belirtildi.